Hlavní obsah

Odložili vám operaci křečových žil? Navštivte praktika a nechte si předepsat venofarmaka

Novinky, Servier s.r.o.

Mnoho drobných zákroků, jako třeba odstranění křečových žil, se dnes bohužel odkládá na neurčito. Úspěšně zvládat onemocnění v tomto mezičase je možné jen tak, že nepřerušíte léčbu. Když tedy nemůžete na zákrok, poraďte se s lékařem, co dělat, aby se nemoc nezhoršovala. Čekat na příznivější období by se nemuselo vyplatit.

Foto: Depositphotos

Odložili vám operaci křečových žil? Navštivte praktika a nechte si předepsat venofarmaka.

Článek

Konzultace s odborníkem je nutná, protože vám může v případě chronického žilního onemocnění předepsat venofarmaka, léky na posílení žilních stěn. Dlouhodobá terapie léky je nezbytná proto, abyste předešli dalšímu zhoršování projevů. Mohlo by se stát, že než k zákroku dojde, budete potřebovat dražší a složitější metodu odstranění, protože se problém kvůli zanedbání léčby mezitím zhorší. Mnoho zákroků navíc nehradí pojišťovna.

Ústup projevů neznačí ústup nemoci

Nízké, nebo naopak vysoké teploty vzduchu mohou některé projevy zdůraznit nebo potlačit. V létě lidem více natékají nohy a trápí je metličky a křečové žíly více než v zimě. To, že jde o příznaky, které jsou markantnější v teplých měsících, neznamená, že se na zimu žíly najednou uzdravily. Jen se na chvíli příznaky trochu potlačily, ale chronické žilní onemocnění nezmizelo. Na jaře se otoky a bolest nohou zase projeví a můžou se velmi rychle začít zhoršovat. Někdy až do fáze, kdy už nebude jiná cesta než zauvažovat o zákroku. I to je další důvod, proč byste se měli objednat k praktickému lékaři a nespoléhat se jen na volně dostupné přípravky z lékárny. Ty mají jen podpůrný, nikoliv už léčebný charakter. Zákroky v nemocnicích mohou být sice odložené, ordinace lékařů jsou ale stále otevřené.

„V případě, že diagnóza následuje několik měsíců až let po prvních příznacích, přechodné otoky a metličky se mohou změnit v křečové žíly (varixy), posléze trvalé otoky a následně trofické kožní změny podmíněné špatnou cirkulací. Konečně posledním stadiem onemocnění je bércový vřed, “ upozorňuje MUDr. Jana Vojtíšková, praktická lékařka z Prahy.

Foto: Depositphotos

Lékař poradí, jak postupovat s další léčbou.

Bez zdravého jídelníčku a pohybu to nejde

Základem efektivní léčby je dlouhodobé užívání léků. Snížit riziko zhoršení onemocnění můžete i tím, že si budete udržovat optimální tělesnou hmotnost. Pomůže změna jídelníčku a pravidelné každodenní procházky, žilám prospívají i některé další sportovní aktivity.

Foto: Depositphotos

Chůze a běh žílám prospívají.

Nezapomeňte na masáž a cviky

Začněte od chodidel a jemnými krouživými pohyby prsty a dlaněmi postupujte směrem ke stehnům. Cílem je dostat nahromaděnou krev nahoru, proto určitě nemasírujte od stehen dolů. Občas si dopřejte i péči odborníka a zajděte si na ruční lymfatickou masáž, která pozitivně působí při nedostatečnosti žilního systému. Krev se potom okysličuje rychleji a celkově dochází k oživení a ulehčení funkce celého cévního systému. Výborné cviky, které prospívají žilám, najdete tady.

Výběr článků

Načítám