Hlavní obsah

Nevěřte pověrám: máme důkazy, že pátek 13. je šťastné datum

Novinky, Sazka

V pátek 13. ožívají pověry. Vstáváme pravou nohou, dáváme si pozor na černé kočky, žebříky nebo střepy. S tímto magickým dnem se zkrátka pojí celá řada rituálů. Někteří ho považují za nešťastný, hráči a sázkaři ale přesně naopak. I ti, kteří běžně nesázejí, si chodí setřít los nebo si vsadit. Pátek 13. by se dal vyhlásit svátkem všech sázkařů.

Foto: Adobe Stock

Nevěřte pověrám: máme důkazy, že pátek 13. je šťastné datum.

Článek

(Ne)šťastné datum?

Pátek třináctého jako nešťastné datum má kořeny v biblických časech. V pátek Eva ochutnala jablko ze zakázaného stromu, a Adam byl poté vyhnán z ráje. K poslední večeři jako třináctý host přišel Jidáš, a Ježíš byl ukřižován v pátek. V pátek 13. se ale stalo také pár věcí, které renomé dne zásadně vylepšily. V pátek 13. února 1998 vyhráli čeští hokejisté první zápas v Naganu a odstartovali tak cestu k olympijskému zlatu. A dokážete si představit příhodnější datum narození hororového režiséra Alfreda Hitchcocka, než je pátek 13. srpna 1899?

V pátek 13. Češi vyhrávají

Štěstěna hráče v pátek 13. miluje, což potvrzují milionové výhry. Naposledy u nás padlo 25 milionů ve Sportce v pátek 13. 9. 2019. Ve stejném roce, ale v prosinci, vyhrál v pátek třináctého sázející 15,5 milionu korun v Eurojackpotu. Milionové výhry ale padají v tento den poměrně často, třeba předloni v březnu to bylo ve Sportce 10 milionů korun. Potvrzením, že pátek 13. je správné datum, kdy jít štěstí naproti, je i počet prodaných losů a tiketů: pravidelně se oproti jiným dnům ztrojnásobuje. Třináctka je obecně u mnoho sázejících populární: za svoje oblíbené ho označuje až pětina sázkařů.

Statistika má vždycky pravdu

Navzdory hluboce zakořeněným pověrám, statistiky dopravních nehod, úmrtí, úrazů a přírodních katastrof nevykazují v pátek třináctého vůbec žádné zvláštní výkyvy. Z pohledu čísel se jedná o den jako každý jiný. Případné vychýlení z běžných statistik pak má často příčinu právě v nervozitě, kterou datum budí.

Kdy a kde se štěstí lepí na paty?

Stačí se podívat za kopečky a zjistíte, že pátek 13. není nešťastným dnem na celém světě. Například v Itálii je číslo 13. považováno za velmi šťastné a smolným dnem je pro změnu pátek sedmnáctého. Ve španělsky mluvících zemích, v části Jižní Ameriky a v Řecku zase sice spojují pověry a strach z neštěstí s číslem třináct, ale jedině s úterkem.

Hraj s rozumem | Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost. Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.

Výběr článků

Načítám