Hlavní obsah

Neplaťte za elektroniku, kterou nepoužíváte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako lidské tělo ve spánku spotřebovává kalorie, i domácí spotřební elektronika v takzvaných stand-by režimech odebírá elektřinu ze sítě. Z pohledu jednotlivých přístrojů sice nejde o nijak závratnou spotřebu, pokud je jich ale hodně najednou a nejsou úplně vypnuté po dlouhou dobu, může se vyšplhat na značnou částku.

Stolní počítač nebo notebook v režimu spánku zbytečně požírá energii, přitom jeho vypnutí znamená jen pár kliků.

Článek

Někdy jde jen o nepozornost. Po zhlédnutí filmu se často stává, že televize je sice vypnutá, ale kvůli přehlédnutí zůstane DVD přehrávač v pohotovosti. Podobné je to se satelitem či set-top boxem, které mnohé domácnosti nechávají zapnuté nonstop.

„Základní rada pro úsporné používání zábavní elektroniky zní: Dbát na to, aby nepoužívané spotřebiče byly vždy vypnuté, nejlépe hlavním vypínačem,“ připomenula Vladimíra Rosendorfová, energetická poradkyně Skupiny ČEZ.

Lenost se nevyplácí

Přístroje v pohotovostním režimu sice zdánlivě nepracují, přitom jsou ale schopné celý den protáčet elektroměr. Například uspaný počítač, televize vypnutá jen dálkovým ovládáním nebo mikrovlnka, na které svítí hodiny, umí z peněženky vytáhnout stovky korun ročně.

Zaklapnout notebook nebo nechat při odchodu z práce zapnutý počítač je pro mnohé běžná praxe. Vždyť je to jedno, řekne si většina. Spotřebu spícího počítače lze ostatně snadno změřit. V Zákaznických centrech Skupiny ČEZ totiž zdarma půjčují měřiče spotřeby. Jsou to malé krabičky, které se strčí do zásuvky a až do nich se zastrčí šňůra od spotřebiče.

„Na displeji měřiče pak můžete jednoduše sledovat, kolik ten který přístroj zrovna spotřebovává energie. S jeho pomocí proto snadno zjistíte, které spotřebiče vám tahají z kapsy nejvíc peněz a zda by skutečně nestálo za to je raději úplně vypnout,“ vysvětlila Vladimíra Rosendorfová.

Vypnout počítač, který nebude následujících pár hodin v provozu, zabere asi dvě vteřiny. Naměřená spotřeba může být dostatečnou motivací, proč propříště překonat lenost a nelitovat těch pár kliků myší. Nenáročným řešením je také pořízení společného zásuvkového dílu s centrálním vypínačem, který umožňuje všechny připojené spotřebiče zcela odpojit jedním tlačítkem. Účet za elektřinu ale nezvyšuje jen zábavní elektronika v pohotovostních režimech.

Jak byste odpověděli vy? Zjistěte, jak umíte šetřit energiemi na:

Pohodlí versus spotřeba

Používat odložený start u myčky nebo pračky stojí rozhodně také za zvážení. Je sice pohodlné přijít z práce a mít vyprané prádlo připravené k pověšení, podle odborných studií se ale stand-by režimy podílejí 8 až 11 procenty na celkové spotřebě domácích pomocníků. Třeba pračka s odloženým startem spotřebovává stejně, jako by se někde svítilo.

Vyhnout se za každou cenu pohotovostním režimům nemusí být vždy přínosné. To když jejich výhody převažují nad nevýhodami, protože ne všechno je měřitelné penězi – třeba při nahrávání oblíbených pořadů v nepřítomnosti. Pak je ale namístě věnovat pozornost technickým parametrům už při samotném výběru toho kterého přístroje.

Zatímco při nákupu spotřebičů bílé techniky jako pračky nebo ledničky se lze orientovat podle povinného štítku, který označuje energetickou třídu spotřebiče, v případě většiny spotřební elektroniky žádné povinné štítkování neexistuje. Místo něj ale k základní orientaci poslouží technické parametry, které výrobce u přístroje udává. Jde především o příkon při provozu spotřebiče a v pohotovostním režimu – čím nižší je hodnota příkonu, tím lépe.

Jak byste odpověděli vy? Zjistěte, jak umíte šetřit energiemi na:

O peníze vás doma připravují nejen nevypnuté spotřebiče, ale i špatně umístěná lednička nebo průběžné větrání. Otestujte své mezery na www.energetickytest.cz

Výběr článků

Načítám