Hlavní obsah

Nemůžete se nadechnout? 3 tipy, jak dýchat opět bez obav

Novinky, Alliance Healthcare

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dýchání – funkce těla, bez které se nikdo z nás neobjede. A ačkoli jsou pro nás plíce tak důležité, věnujeme jim velmi málo pozornosti. Časté zadýchávání zpravidla přičítáme špatné fyzické kondici, kašel zase kouření. Vše ale může být úplně jinak.

Foto: Alliance Healthcare

Ve vybraných Alphega lékárnách zjistíte, v jaké kondici jsou vaše plíce.

Článek

Výše uvedené příznaky mohou ukazovat na mnohem závažnější onemocnění, například chronickou obstrukční plicní nemoc, která způsobuje nevratné poškození plic a předčasné úmrtí. Jak zjistit, že vaše plíce jsou v pořádku, a dýchat opět bez obav, že se vaše tělo potýká s nějakou chorobou?

1. Přestaňte kouřit

Věděli jste, že již po 72 hodinách nekouření se vám začne lépe dýchat a zvýší se vaše hladina energie? Kašel a problémy s dýcháním mizí zpravidla po 3-9 měsících abstinence.

2. Hýbejte se

Jízda na kole či rychlá chůze alespoň 30 minut denně pětkrát týdně pomáhá udržovat dobrou cirkulaci krve. Zvýší se i vaše celková kondice.

3. Zkontrolujte si stav svých plic

Nechte si ve vybraných lékárnách změřit plicní věk, který se nemusí shodovat s věkem biologickým. Díky měření zjistíte, zda vaše plíce stárnou normálním tempem, a dokážete odhalit možné potíže v raném stadiu, což v případě nutnosti zajistí zahájení potřebné léčby včas.

Seznam Alphega lékáren, ve kterých měření probíhá, naleznete zde.

Výběr článků

Načítám