Hlavní obsah

Nejstarší spedice světa slaví 25 let působení v České republice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gebrüder Weiss je nejstarším přepravním a logistickým poskytovatelem vůbec. Už více než 500 let se podnik neustále rozvíjí a postupně dozrál v globálního hráče na přepravním a logistickém trhu. Již 25. rokem působí také v ČR, kde provozuje sedm poboček a letos rozšíří své sklady na dvojnásobek kapacity.

Cable Transport

Článek

Od svého vstupu na místní trh v roce 1992 se firma Gebrüder Weiss v České republice úspěšně etablovala a kontinuálně zvyšovala svůj obrat. V roce 2016 bylo dosaženo obratu ve výši 62 milionů EUR. Také počet zaměstnanců se výrazně zvýšil, v uplynulých deseti letech stoupl o 40 procent (2007: 240 zaměstnanců / 2017: 340 zaměstnanců). V současné době je v ČR sedm poboček - v Jenči u Prahy, Českých Budějovicích, Ostravě, Hradci Králové, Syrovicích na Brněnsku, Plzni a Jablonci nad Nisou. Nově byly kolaudovány tři sklady v areálu centrály v Jenči. Skladové prostory v ČR se rozrostly na 54 300 m2. Pro zajímavost: v roce 2016 bylo prostřednictvím Gebrüder Weiss přepraveno 1 335 304 zásilek, které vážily 495 633 tun.

Jeneč hlavní vchod

Česká odnož společnosti Gebrüder Weiss nabízí zákazníkům široké spektrum služeb – několik forem pozemní vnitrostátní přepravy, dále varianty pozemní, letecké a námořní mezinárodní přepravy, komplexní logistická řešení, informační technologie i speciální služby jako např. celní agendu a systém Intrastat.

Od transalpské kurýrní služby po globální firmu

První zmínky o rodině Weiss, která dodnes vlastní a řídí mezinárodní přepravní a logistickou společnost, se objevují v klášterních daňových záznamech rakouského Fussachu. Pravidelnou kurýrní službu rodina provozovala od roku 1474 na trase Lindau – Fussach – Milán, díky dostavěné cestě Via Mala přes nebezpečnou horskou soutěsku. Dalším milníkem byl rok 1592, kdy skončil 31 let trvající spor se šlechtickou rodinou Thurn & Taxis provozující říšskou poštu. Milánský senát tehdy rozhodl, že kurýrní služby rodiny Weiss je možné i nadále provozovat. Od roku 1823 bylo obchodní středisko firmy ve výhradním vlastnictví Josefa Weisse, který společně se svými nevlastními bratry, Leonhardem a Johannem Aloisem Karlem Weissovými, pokračoval v obchodování pod novým názvem – Spedice Gebrüder Weiss.

Jeneč hlavní vchod

Do roku 1914 společnost zakládala pobočky v dunajské monarchii (ve Vídni, Terstu či Gorici), ale i v Benátkách, Janově, německém Lindau a ve švýcarských městech Buchs, St. Margrethen a Romanshorn. Podařilo se jí přečkat válečná období i těžké časy hospodářských krizí a svá působiště dál rozšiřovala do německých a rakouských měst. V 80. letech 20. století byl vytvořen koncern se strukturou holdingu.

Celosvětová expanze

Po pádu „železné opony“ expandovala společnost Gebrüder Weiss do států střední a východní Evropy, počínaje sousedními zeměmi. Vznikly pobočky v Budapešti, Praze, Brně, Bratislavě, Mariboru a Ljubljaně. Současně byla v Šanghaji založena první pobočka na Dálném východě, krátce nato i další v Quingdau. Postupem let se pobočky rozšířily kromě Evropy i do dalších zemí po celém světě: Ruska, Spojených arabských emirátů, Kanady, Taiwanu a dalších. V roce 2002 se holding Gebrüder Weiss změnil na akciovou společnost, nadále však ze 100 procent zůstává v rodinném vlastnictví. Deníkem „WirtschaftsBlatt“ byla společnost Gebrüder Weiss v roce 2002 vyhodnocena jako nejlepší rakouský rodinný podnik.

Jeneč hlavní vchod

S téměř 6500 zaměstnanci, 150 vlastními pobočkami a obratem 1,36 miliard EUR (2016) se společnost Gebrüder Weiss řadí k vedoucím přepravním a logistickým společnostem v Evropě. Gebrüder Weiss je držitelem mnoha ocenění. V posledních letech např. Brand Leader Award za trvalé úsilí ve východní Evropě. Za herní aplikaci „Logistics Expert“ získala firma cenu Deutscher Preis für Onlinekommunikation (německá cena za online komunikaci), rakouskou pečeť Great Place to Work (vynikající místo pro práci) a Bester Arbeitgeber für Lehrlinge (nejlepší zaměstnavatel učňů). V péči o zaměstnance nezůstávají pozadu ani české pobočky. Starají se o jejich vzdělávání - zajišťují jim nejrůznější školení a jazykové kurzy - i o volnočasové aktivity. Se širokým spektrem ekologických, ekonomických a sociálních opatření je dnes rodinná společnost, jejíž historie v oboru dopravy sahá více než 500 let do minulosti, také předním představitelem trvale udržitelného rozvoje.

Výběr článků

Načítám