Hlavní obsah

Nedejte šanci spodní rýmě!

Novinky, www.jednoutydne.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, čemu se říká "spodní rýma"? Tento lidový název si vysloužila poševní mykóza, neboli vulvovaginální kandidóza, zkrátka nepříjemné gynekologické onemocnění, způsobené kvasinkami rodu Candida.

Článek

"Toto onemocnění je doslova denním chlebem všech ženských lékařů na celém světě," říká MUDr. Vanda Hořejší, soukromá gynekoložka z Českých Budějovic. "Alespoň jednou v životě tento problém postihne tři ze čtyř žen."

Pacientky k lékaři nejčastěji přivedou příznaky, jako je svědění, pálení, zarudnutí zevních rodil, případně i bolestivost při močení a při pohlavním styku. A samozřejmě se často objevuje výtok (proto ten název "spodní rýma"), jehož konzistence někdy připomíná bílý tvarohovitý sýr. Kvasinky žijí v pochvě mnoha žen, ale jen u některých způsobí nemoc. Vlivů, které dovolí kvasinkám začít jejich destrukční úsilí, je mnoho. Záleží na věku ženy, na hormonálním stavu organismu (kritičtější je například období těhotenství), pro kvasinky je příznivé také onemocnění cukrovkou či užívání řady antibiotik, zdrojem infekce mohou být i kvasinky ze střeva. S těmito příčinami zas tak moc dělat nelze.

Co ale žena ovlivnit může, jsou zvláště v blížícím se létě časté situace, na které kvasinky přímo čekají. Jelikož jim dělá dobře teplo a vlhko - tedy prostředí zapářky - přispěje k jejich rozvoji například pobyt v mokrých plavkách, nošení těsného nylonového prádla, nebo i neprodyšných kalhot. "Poševní mykózu může vyvolat také vlhko v oblasti rodidel, tření obnažených povrchů kůže, horké koupele v termálních lázních, nesprávně užívané poševní tampóny a vložky, používání nesprávné intimní kosmetiky, či ovoněných barvených toaletních pomůcek," vyjmenovává doktorka Hořejší.

A co dělat, když žena poševní mykózou onemocní? Léčba akutní neopakované infekce  obvykle není obtížná. Lze vybírat preparáty ve formě mastí, poševních tablet či globulí, nebo vaginálních čípků. Velkou výhodou je dostupnost léku Gyno-Pevaryl vaginální čípky a Gyno-Pevaryl Combipack (vaginální čípky plus poševní krém na ošetření vnějších rodidel nebo pro partnera). Ty lze zakoupit bez lékařského předpisu v každé lékárně a již při objevení prvních nepříjemných příznaků ihned zahájit léčbu.

Jen malé procento žen trpí opakovanými mykotickými infekcemi. Jejich terapie pak bývá poněkud svízelná a samoléčba zde nestačí. Jak dodává doktorka Hořejší, je třeba provést kultivační vyšetření, stanovit citlivost kvasinek a ordinovat již specifické léky.

Více informací o produktě GynoPevaryl a léčení vaginálních mykoz, naleznete na www,jednoutydne.cz

Výběr článků

Načítám