Hlavní obsah

Na Výstavišti to bude tikat a blyštět

Novinky, Incheba

Pražské Výstaviště v Holešovicích bude ve dnech 30. září až 2. října 2004 hostit 13. ročník mezinárodní specializované výstavy hodin, hodinek, zlatých a stříbrných šperků HODINY A KLENOTY 2004. Na sto vystavovatelů z tuzemska a ze zahraničí představí nejnovější trendy ve šperkařství, hodinářství a souvisejících oborech. Současně se tam uskuteční i výstava starožitností Antik.

Foto: Karel Šimr

Poděkování za úrodu

Článek

Výstava Hodiny a klenoty je v České republice jedinou akcí ve svém oboru a o její oblibě svědčí stále vyšší zájem jak ze strany vystavovatelů tak návštěvníků. Letošní rekordní počet vystavovatelů se blíží stovce a jako každoročně je připravena i řada doprovodných akcí - módní přehlídky a profesní souteže.  Organizátor, Incheba Praha,  dostal ze zahraničí  potvrzení o účasti 26 vystavovatelů, a to nejen z tradičních zemí jako Velká Británie, Německo, Kanada, Polsko a Slovensko, ale pro tuzemské publikum i ze šperkařsky velice atraktivních zemí jako Mexiko, Itálie, Indie a Turecko, odkud se představí 14 firem.

K tradičně největším českým vystavovatelům patří například společnost Soliter a.s., Granát d.u.v.,  firma Vinis,  jejíž chloubou jsou hodiny na zakázku nebo společnost Top Geo Group Teplice. Ta se zabývá zpracováním drahých kamenů k dekorativním a šperkařským účelům a rovněž je  i dovozcem přístrojů a zařízení souvisejících s geologií, mineralogií a gemologií. Zároveň je i velkoobchodem s drahými kameny, šperky, minerály a fosíliemi.  Zlatnictví Jan Hora  představí francouzskou společnost Christian Bernard, která nabízí šperkařské kreace takových klenotníků jako Guy Laroche, Louis Féraud nebo Diamanti. To jsou jména, která jsou spojením francouzského šarmu a luxusu, vynikající ruční práce a moderních technologií.

A protože si šperk žádá i adekvátní ambaláž, na výstavě nebudou chybět ani firmy zabývající se balícím sortimentem a aranžerskými doplňky do výloh zlatnictví. V tomto oboru se představí například firmy Rudorfer CZ, s.r.o. nebo GoldPack.

Letošní výstava Hodiny a klenoty nabídne i řadu doprovodných akcí. V Pravém křídle Průmyslového paláce se po celou dobu výstavy uskuteční vždy od 12 a od 15 hodin módní přehlídky šperků a bižuterie firem Jablonex, Soliter, Hejral a turnovského Granátu. Krásu šperků umocní modely renomovaných textilních návrhářek Beaty Rajské a Natali Ruden vytvořené speciálně pro tuto příležitost.

Výstava Hodiny a klenoty je výstavou, kam své šperky přinášejí i návštěvníci. To proto, aby si nechali ověřit jejich pravost. Specialisté z Puncovního úřadu, který je oficiálním partnerem výstavy, budou ve svém stánku na počkání a zdarma návštěvníkům určovat obsah drahých kovů ve špercích, informovat o všech změnách souvisejících s Puncovním zákonem, vstupem ČR do Evropské unie a s dalšími předpisy. Poskytnou rovněž informace sloužící k ochraně zákazníků při nákupu šperků. Pracovníci České gemologické laboratoře budou zdarma určovat identitu a pravost drahých kamenů.

Návštěvníci si mohou vybrat i z několika profesních publikací. V informačním stánku organizátora veletrhu Incheba Praha ve Foyer Průmyslového paláce by se měly představit tituly Velká kniha starožitnictví a kuriozit od Slavomira Ravika (nakladatelství Regia), Průvodce po pražských starožitnictvích (nakladatelství ISMC CZ), brožura Šperky od Daniela a Viery Brunovských ( nakladatelství CMVV-SNG). Nástěnná celobarevná tabule České korunovační klenoty je dílem nakladatelství Scientia a vydána je ve dvou formátech.

Možnost veřejné konfrontace názorů na uměleckou tvorbu poskytne soutěž o Šperk roku 2004. Koná se potřetí a  ve třech kategoriích - Studentský šperk, Umělecký šperk a Komerční šperk. Verdikt jury sestavené z historiků umění, zástupců škol, galerií a výrobců bude oznámen v rámci výstavy.

Soutěž je připravena i pro návštěvníky. Granátový šperk vyhraje ten, kdo nejlépe odpoví na otázku otištěnou na vstupence na výstavu.

Výstava je pro veřejnost otevřena ve dnech 30.9. až 2.10. od 10 do 18 hodin.

Cena vstupenky 80 Kč, poloviční 40 Kč.

Výběr článků

Načítám