Hlavní obsah

Lidé prověřují najeté km v největší databázi ojetých aut

Novinky, Cebia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odhalit rychle a jednoduše stočený tachometr je díky největší databázi ojetých aut ve střední Evropě konečně možné. Stačí znát VIN vozidla, což je něco jako jeho rodné číslo a je pro každý vůz jedinečné.

U ojetých vozidel lze zkontrolovat najeté kilometry i historii vozu.

Článek

VIN číslo vozu bývá uvedeno přímo v inzerátech, nebo se lze na něj dotázat prodejce a je uvedený také v technickém průkazu či přímo na autě. Téměř polovina vozů ho má umístěný například pod čelním sklem a je viditelný zvenku vozidla.

Odhalit rychle a jednoduše stočený tachometr je konečně možné. Stačí znát VIN vozidla

VIN vozidla je něco jako jeho rodné číslo a je pro každý vůz jedinečné. Téměř polovina vozů ho má umístěný například pod čelním sklem.

VIN je umisťováno na několika různých místech ve vozidle a minimálně jednou je vyraženo do karoserie

Do databáze, která obsahuje více než miliardu záznamů o ojetých vozech a která je přístupná na webu www.zkontrolujsiauto.cz, vznesli lidé jen v letošním květnu více než 200 tisíc informačních dotazů na ojeté vozy za základě zadání VIN. Dalších 100 tisíc dotazů do systému zadaly autobazary.

VIN vozidla je něco jako jeho rodné číslo a je pro každý vůz jedinečné. Téměř polovina vozů ho má umístěný například pod čelním sklem.

Záznamy pocházejí z důvěryhodných zdrojů, lze z nich zjistit i havárie

Díky záznamům, které databáze obsahuje, si lze u ojetých vozidel zkontrolovat najeté kilometry a odhalit tak případné stočení tachometru. Systém přitom obsahuje nejen data z STK a evidenčních kontrol, ale také od značkových i neznačkových servisů, pojišťoven, leasingových společností, autobazarů či inzertních a aukčních portálů z Česka i ze zahraničí. Kromě najetých kilometrů se navíc lze díky databázi dozvědět, zda vozidlo nebylo havarované a případně jaká byla škoda, jak bylo servisované, jaký je skutečný rok výroby vozidla, zda není evidované jako odcizené či zda není zatížené leasingem nebo spotřebitelským úvěrem. Zdrojem dat je také policie, banky či finanční instituce.

O desítky tisíc bývá navýšená cena vozu se stočeným tachometrem

Databáze může odhalit i uměle navýšenou cenu vozu

V databázi je rovněž možné ověřit si aktuální tržní cenu vozidla a zjistit tak, zda vozidlo není předražené. Pro stanovení obvyklé tržní ceny vozu využívá databáze systém CebiCat GT, který je největším nástrojem pro online identifikace a ocenění vozidel ve střední Evropě a využívá ho i řada pojišťoven. Součástí informací, které databáze poskytuje, je také návod na to, jak zjistit, zda vozidlo nemá falešnou identitu jiného vozidla, tedy zda nebylo nelegálně předělané.

Veškeré informace, které se lze o vozech dozvědět, mohou ušetřit při koupi vozu až stovky tisíc korun. O desítky tisíc bývá navýšená cena vozu se stočeným tachometrem a zhruba stejnou částku zaplatí noví majitelé během následujících let za neočekávané opravy a údržbu. Je také k zamyšlení, že 99 % vozidel je inzerovaných jako nehavarované, přitom v průměru 25 % pětiletých aut má škodní událost, což znamená, že byly více či méně poškozené. Může jít o banální výměnu čelního skla, ale také o velkou havárii. V případě desetiletých aut je škodní událost v průměru u 60 % z nich.

Informace o ojetém vozu můžete mít během několika málo minut i z pohodlí domova

Systém Autotracer, jak se databáze jmenuje, je prakticky lepší obdobou slovenského, na základě zákona existujícího, Odo-Passu či belgického Car-Passu, neboť obsahuje více dat a záznamy sahají hlouběji do historie. Na rozdíl od nich je navíc plně dostupný online. Informace o ojetém vozu tak můžete mít během několika málo minut i z pohodlí domova. Pro prověření vozu můžete nyní využít slevový kód NOVINKY (zadejte slovo NOVINKY v platební bráně do políčka Zadejte číslo slevového kuponu), díky němuž získáte prověření vozu se slevou 100 Kč. Slevová akce je platná do konce letošního srpna.

Systém Autotracer provozuje společnost Cebia, která pomáhá motoristům bojovat proti nekalým praktikám na trhu s ojetými vozy již od roku 1991.

Více o prověření najetých km a historie vozidel v systému Autotracer se dozvíte zde.

Kde najít VIN vozidla? Zde jsou rady včetně fotodokumentace.

Máte dotazy? Pište na e-mail autotracer@cebia.cz.

Není vaše auto v databázi stočených aut? Podívejte se on-line.

Výběr článků

Načítám