Hlavní obsah

Kybernetická bezpečnost se týká i dětí. 5 věcí, které musejí vědět

Novinky, ESET software spol. s r.o.

Dnes je běžnou náplní školních tašek také mobilní telefon či tablet. Podle bezpečnostních expertů by i nejmenší děti měly vědět, jak takové technologie používat bezpečně a jaké informace nesmí sdílet online. Rodiče by si měli pohlídat zabezpečení telefonu před podvody, které dítě ještě není schopné rozeznat.

Foto: ESET software spol. s r.o.

Kybernetická bezpečnost se týká i dětí. 5 věcí, které musejí vědět

Článek

Dnes je běžné, že i prvňáčci mají vlastní smartphone. Je proto důležité děti vést k tomu, že internet je nejen plný zábavy, ale setkají se na něm i s riziky. Teenageři už zpravidla vědí, jak se chovat ve virtuálním prostředí, ale podle dat často podceňují zabezpečení zařízení. Spolu s experty z bezpečnostní společnosti ESET jsme shrnuli několik bodů, které by měl znát každý školák.

Zařízení je nutné chránit

Zařízení je nutné chránit Prvním krokem je vždy zajistit bezpečnost daného počítače či telefonu. Důležité je pravidelně aktualizovat všechny programy a aplikace, včetně operačního systému. Samozřejmostí v každém zařízení by měl být bezpečnostní program. Mnohé umožňují rodičům i nastavit pro děti limity, například

že nesmějí navštěvovat pornografické servery, nebo jak dlouho smějí trávit čas na sociálních sítích. Bezpečnostní programy dokážou blokovat i podvodné webové stránky a e-maily, které jinak děti nemusejí rozpoznat.

Jak se bezpečně připojit k internetu a stahovat

Důležité je také to, jak se děti připojují. Ne každá veřejná Wi-Fi je bezpečná. Obecně se lze řídit důvěryhodností poskytovatele připojení. Pro citlivé operace – třeba sdílení fotek – je vždy lepší použít mobilní data operátora.

Dospělí by také měli dětem vysvětlit proč nepoužívat ke stahování programů či her fóra a torrenty. Tyto zdroje jsou sice zdarma (některé populární programy jsou placené), ale často také obsahují nějaký škodlivý kód.

Jak poznat falešné reklamy

Nejčastějším způsobem, jak se šíří viry, je spam. Ten zpravidla zablokuje přímo poskytovatel e-mailové schránky nebo antivirový program. Na sociálních sítích se lze setkat s řadou podvodných reklam, jejich cílem je získat od uživatele peníze nebo osobní údaje.

„Jedná se o falešné inzeráty, které šíří podvodníci a snaží se tak uživatele napálit. Poslední výrazná kampaň byla zjistěte kolik lidí sleduje váš profil. Takový nástroj ale Facebook nenabízí. Tato hrozba se šířila jako lavina. V době, kdy tři čtvrtiny studentů komunikují přes tyto sítě, je nutné brát možná rizika v potaz,“ doplňuje Václav Zubr, bezpečnostní expert společnosti ESET.

Pokud nějaká nabídka zní až příliš lákavě, je to pravděpodobně podvod. Příkladem mohou být různé kupony na nákup za tisíce korun zadarmo nebo e-maily o obrovském dědictví.

Jak ověřit identitu kamaráda

Je důležité, aby si i menší děti uvědomovaly, že ne každý s kým si dopisují na sociálních sítích či fórech je přesně tím, za koho se vydává a nemusí mít úplně čisté úmysly. V krajním případě může docházet ke kyberšikaně nebo kybergroomingu (tedy zneužívání dětí). Rodiče by měli mít přehled, s kým děti ve svém volnu komunikují. Stejně tak experti doporučují děti před komunikací s cizím lidmi varovat, stejně jako je varujeme, aby s cizími lidmi nikam nechodily.

Jaké informace nikdy nesdílet

Sociální sítě představují jisté riziko pro ochranu soukromí každého z nás. I to je důvod, proč řada sítí má minimální věkový limit. Ovšem děti jej porušují, navíc existují i dětská fóra. Školáci by měli vědět, jaké informace by o sobě nikdy neměli prozrazovat, například kolik jim je let, kde bydlí, kam chodí do školy nebo co dělají jejich rodiče. Stejně tak není vhodné posílat komukoliv fotografie a videa, protože odstranit je z internetu, pokud by si to rozmysleli, je velmi složité.

Nebezpečným fenoménem dneška je také tzv. sharenting, kdy rodiče sdílí každý moment ze života dětí. Je vždy na dospělých ochránit soukromí dětí.

Výběr článků

Načítám