Hlavní obsah

Kryptoměny jako fenomén dnešní doby. Bitcoin vzrostl za poslední 3 měsíce na dvojnásobek!

Komerční článekAdmiral Markets

Kryptoměny se stávají v poslední době velice zajímavou, a i výnosnou alternativní investicí. Jen Bitcoin za poslední 3 měsíce zaznamenal růst z hodnoty 2000 USD až přes 4461 USD, Ethereum vzrostlo od začátku roku o více než 3000 %!

Kryptoměny jsou populární alternativní investicí

Článek

Co jsou to Kryptoměny?

Představte si, že měna, kterou používáte, není ovlivněna žádnou centrální bankou ani vládou. Pouze nabídkou a poptávkou. To je první vlastnost kryptoměn – decentralizace. Je také plně transparentní díky systému, který se používá i pro demokratické hlasovací systémy nebo další bezpečné online ověřování. Takový systém se nazývá blockchain. Informace se v něm uchovají napořád a nejdou za normálních okolností pozměnit. Proto ho využívají nebo plánují využívat korporátní organizace či vlády. Kryptoměny mají celkem nízké náklady na transakci a transakce po provedení již nelze stornovat nebo zrušit.

Nevyrovnají se však například kreditním kartám, které dokáží zpracovat několik tisíc transakcí za vteřinu. Proto kryptoměny procházejí vývojem a změnami jako je například SegWit nebo plánovaný lightning network. Občas také uslyšíte, že je plánovaný „HardFork“ nebo „SoftFork“. Jsou to změny, které buď jsou zpětně kompatibilní v blockchainu (SoftFork) nebo nikoliv a vznikne nová měna, která se od původní odštěpí (HardFork). To jsme mohli vidět po 1. srpnu 2017, kdy se blockchain Bitcoinu rozdělil do dvou – na Bitcoin (BTC) a Bitcoin Cash (BCH).

U kryptoměn se také setkáte s pojmem „těžaři“, kteří ověřují správnost realizovaných transakcí a za tuto službu mají odměnu (potvrdí transakci, ta se zapíše do bloku, který poté tvoří blockchain, ten slouží jako účetní kniha). Shlukují se do těžařských skupin, tzv.  mining poolů, jelikož je pro ně jednodušší společně dosáhnout na odměnu za 1 blok, což je nyní 12,5 BTC (V roce 2020 to bude polovina a toto půlení bude pokračovat každé další 4 roky). Tu si těžaři rozdělí mezi sebe.

Nejpopulárnějšími kryptoměnami jsou Bitcoin (BTCUSD), Litecoin (LTCUSD), Ethereum (ETHUSD) a Ripple (XRPUSD). Důležitý je také pojem altcoiny, což jsou všechny kryptoměny, které byly uvedeny po Bitcoinu.

Kryptoměna Bitcoin

Bitcoin je nejsilnější a nejoblíbenější kryptoměna, která vznikla v roce 2009 a založila ji osoba nebo skupina lidí, která se nazývá Satoshi Nakamoto. Jak systém funguje, se můžete dočíst v tzv. Whitepaperu. Počet Bitcoinů je omezen na 21 miliónů, nedá se tedy vyvolat inflace či napumpovat peníze do oběhu, jak to dělají současné centrální banky.

Na počátku Bitcoinu se o něj zajímali převážně nadšenci do kryptografie, nyní je plnohodnotnou alternativní investicí a je nazývána digitálním zlatem (Litecoin je přirovnáván ke stříbru).

Znáte příběh o nákupu pizzy za Bitcoiny? 22. května roku 2010 uživatel „laszlo“ učinil první transakci a koupil dvě pizzy za 10 000 BTC (tenkrát to bylo přibližně 40 USD). Zmínil se na fóru, že by chtěl za tuto částku dvě pizzy s donáškou jako například do hotelového pokoje a že je dotyčný může vyrobit vlastnoručně. Nyní by částka 10 000 BTC měla hodnotu 979 miliónů českých korun.

Kde nakupovat a prodávat kryptoměny?

Základem pro používání kryptoměn je softwarová peněženka. Tu si zřídíte u několika desítek poskytovatelů a můžete začít nakupovat a prodávat. Je zde dobré zvážit bezpečnost a spolehlivost. Existují i hardwarové peněženky, které stojí několik tisíc korun a poskytují lepší ochranu proti hackerům.

Kde a jak tedy nakupovat a prodávat kryptoměnu? Existuje spousta online směnáren (Exchange), kde můžete obchodovat s kryptoměnami. Zde buď přímo nakoupíte kryptoměnu do Vaší virtuální či hardwarové peněženky nebo využijete Trading a pákové obchodování (leverage trading) a spekulujete na pohyb kurzu kryptoměny. Pokud obchodujete na páku, žádnou peněženku nepotřebujete, stačí si u brokera či poskytovatele zřídit účet a postačí Váš občanský průkaz či pas a ověření Vaší adresy. Spousta poskytovatelů a brokerů nejsou plně regulováni, na ty si dejte pozor. V historii jich již několik zaniklo, buď z důvodu podezření na nelegální činnost (BTC-e, praní špinavých peněz z Mt. Gox) nebo právě z důvodu hackerského útoku (Mt. Gox).

Obchodujte kryptoměny bezpečně s Admiral Markets

Broker Admiral Markets nabízí obchodování těchto kryptoměn:

U Admiral Markets můžete využít pákového obchodování kryptoměn, nemusíte mít zřízenou jakoukoliv peněženku, ani vědět, co přesně dělají těžaři. Jednoduše se zúčastněte této investiční příležitosti a získáte řadu výhod oproti jiným brokerům:

U Admiral Markets můžete využít pákového obchodování kryptoměn, nemusíte mít zřízenou jakoukoliv peněženku, ani vědět, co přesně dělají těžaři. Jednoduše se zúčastněte této investiční příležitosti a získáte řadu výhod oproti jiným brokerům:  

U Admiral Markets můžete využít pákového obchodování kryptoměn, nemusíte mít zřízenou jakoukoliv peněženku, ani vědět, co přesně dělají těžaři. Jednoduše se zúčastněte této investiční příležitosti a získáte řadu výhod oproti jiným brokerům:   •    Plně regulovaný broker s dohledem ČNB

U Admiral Markets můžete využít pákového obchodování kryptoměn, nemusíte mít zřízenou jakoukoliv peněženku, ani vědět, co přesně dělají těžaři. Jednoduše se zúčastněte této investiční příležitosti a získáte řadu výhod oproti jiným brokerům:   •    Plně regulovaný broker s dohledem ČNB •    Pojištění vkladů do výše 50 000 GBP dle obchodních podmínek

U Admiral Markets můžete využít pákového obchodování kryptoměn, nemusíte mít zřízenou jakoukoliv peněženku, ani vědět, co přesně dělají těžaři. Jednoduše se zúčastněte této investiční příležitosti a získáte řadu výhod oproti jiným brokerům:   •    Plně regulovaný broker s dohledem ČNB •    Pojištění vkladů do výše 50 000 GBP dle obchodních podmínek •    Českou profesionální podporu s kanceláří v Praze

U Admiral Markets můžete využít pákového obchodování kryptoměn, nemusíte mít zřízenou jakoukoliv peněženku, ani vědět, co přesně dělají těžaři. Jednoduše se zúčastněte této investiční příležitosti a získáte řadu výhod oproti jiným brokerům:   •    Plně regulovaný broker s dohledem ČNB •    Pojištění vkladů do výše 50 000 GBP dle obchodních podmínek •    Českou profesionální podporu s kanceláří v Praze •    Obchodování kryptoměn 24 hodin denně, 7 dní v týdnu

U Admiral Markets můžete využít pákového obchodování kryptoměn, nemusíte mít zřízenou jakoukoliv peněženku, ani vědět, co přesně dělají těžaři. Jednoduše se zúčastněte této investiční příležitosti a získáte řadu výhod oproti jiným brokerům:   •    Plně regulovaný broker s dohledem ČNB •    Pojištění vkladů do výše 50 000 GBP dle obchodních podmínek •    Českou profesionální podporu s kanceláří v Praze •    Obchodování kryptoměn 24 hodin denně, 7 dní v týdnu •    Novinky a update informací z oblasti kryptoměn

U Admiral Markets můžete využít pákového obchodování kryptoměn, nemusíte mít zřízenou jakoukoliv peněženku, ani vědět, co přesně dělají těžaři. Jednoduše se zúčastněte této investiční příležitosti a získáte řadu výhod oproti jiným brokerům:   •    Plně regulovaný broker s dohledem ČNB •    Pojištění vkladů do výše 50 000 GBP dle obchodních podmínek •    Českou profesionální podporu s kanceláří v Praze •    Obchodování kryptoměn 24 hodin denně, 7 dní v týdnu •    Novinky a update informací z oblasti kryptoměn

U Admiral Markets můžete využít pákového obchodování kryptoměn, nemusíte mít zřízenou jakoukoliv peněženku, ani vědět, co přesně dělají těžaři. Jednoduše se zúčastněte této investiční příležitosti a získáte řadu výhod oproti jiným brokerům:   •    Plně regulovaný broker s dohledem ČNB •    Pojištění vkladů do výše 50 000 GBP dle obchodních podmínek •    Českou profesionální podporu s kanceláří v Praze •    Obchodování kryptoměn 24 hodin denně, 7 dní v týdnu •    Novinky a update informací z oblasti kryptoměn Zkuste si obchodování nanečisto a bez rizika – otevřete si Demo účet zdarma. Všechny Vaše účty si spravujete v Kabinetu Tradera, kde si otevřete i reálný účet.

U Admiral Markets můžete využít pákového obchodování kryptoměn, nemusíte mít zřízenou jakoukoliv peněženku, ani vědět, co přesně dělají těžaři. Jednoduše se zúčastněte této investiční příležitosti a získáte řadu výhod oproti jiným brokerům:   •    Plně regulovaný broker s dohledem ČNB •    Pojištění vkladů do výše 50 000 GBP dle obchodních podmínek •    Českou profesionální podporu s kanceláří v Praze •    Obchodování kryptoměn 24 hodin denně, 7 dní v týdnu •    Novinky a update informací z oblasti kryptoměn Zkuste si obchodování nanečisto a bez rizika – otevřete si Demo účet zdarma. Všechny Vaše účty si spravujete v Kabinetu Tradera, kde si otevřete i reálný účet. V případě, že budete chtít vědět více, kontaktujte českou zákaznickou podporu Admiral Markets:

U Admiral Markets můžete využít pákového obchodování kryptoměn, nemusíte mít zřízenou jakoukoliv peněženku, ani vědět, co přesně dělají těžaři. Jednoduše se zúčastněte této investiční příležitosti a získáte řadu výhod oproti jiným brokerům:   •    Plně regulovaný broker s dohledem ČNB •    Pojištění vkladů do výše 50 000 GBP dle obchodních podmínek •    Českou profesionální podporu s kanceláří v Praze •    Obchodování kryptoměn 24 hodin denně, 7 dní v týdnu •    Novinky a update informací z oblasti kryptoměn Zkuste si obchodování nanečisto a bez rizika – otevřete si Demo účet zdarma. Všechny Vaše účty si spravujete v Kabinetu Tradera, kde si otevřete i reálný účet. V případě, že budete chtít vědět více, kontaktujte českou zákaznickou podporu Admiral Markets: Email: info@admiralmarkets.cz

U Admiral Markets můžete využít pákového obchodování kryptoměn, nemusíte mít zřízenou jakoukoliv peněženku, ani vědět, co přesně dělají těžaři. Jednoduše se zúčastněte této investiční příležitosti a získáte řadu výhod oproti jiným brokerům:   •    Plně regulovaný broker s dohledem ČNB •    Pojištění vkladů do výše 50 000 GBP dle obchodních podmínek •    Českou profesionální podporu s kanceláří v Praze •    Obchodování kryptoměn 24 hodin denně, 7 dní v týdnu •    Novinky a update informací z oblasti kryptoměn Zkuste si obchodování nanečisto a bez rizika – otevřete si Demo účet zdarma. Všechny Vaše účty si spravujete v Kabinetu Tradera, kde si otevřete i reálný účet. V případě, že budete chtít vědět více, kontaktujte českou zákaznickou podporu Admiral Markets: Email: info@admiralmarkets.czTel.: +420 211 150 200

U Admiral Markets můžete využít pákového obchodování kryptoměn, nemusíte mít zřízenou jakoukoliv peněženku, ani vědět, co přesně dělají těžaři. Jednoduše se zúčastněte této investiční příležitosti a získáte řadu výhod oproti jiným brokerům:   •    Plně regulovaný broker s dohledem ČNB •    Pojištění vkladů do výše 50 000 GBP dle obchodních podmínek •    Českou profesionální podporu s kanceláří v Praze •    Obchodování kryptoměn 24 hodin denně, 7 dní v týdnu •    Novinky a update informací z oblasti kryptoměn Zkuste si obchodování nanečisto a bez rizika – otevřete si Demo účet zdarma. Všechny Vaše účty si spravujete v Kabinetu Tradera, kde si otevřete i reálný účet. V případě, že budete chtít vědět více, kontaktujte českou zákaznickou podporu Admiral Markets: Email: info@admiralmarkets.czTel.: +420 211 150 200

Upozornění: Forex a CFD obchodování zahrnuje vysokou míru rizika, kde ztráty mohou překročit vklad. Prezentované informace nejsou nabídkou ani doporučením k nákupu či prodeji jakéhokoliv instrumentu. Předtím než učiníte jakékoliv investiční nebo obchodní rozhodnutí, měli byste požádat o radu nezávislého finančního poradce, abyste se ujistili, že chápete všechna rizika. Více si můžete přečíst na admiralmarkets.cz.

Výběr článků

Načítám