Hlavní obsah

Kostely ze severu Moravy a Slezska se otevřou turistům, některé budou mít i průvodce

Novinky, MSK (run)

Tři desítky kostelů a postních míst v Moravskoslezském kraji bude od května zdarma otevřeno pro turisty. Na projekt Otevřené chrámy 2017 dá hejtmanství 1,2 miliónu korun, dalších 800 tisíc poskytne biskupství ostravsko-opavské, kterému stavby patří.

Jedním z přístupných chrámů bude i katedrála Božského Spasitele v Ostravě

Článek

„Je tady dlouhodobá poptávka po zpřístupnění sakrálních staveb. Lidé je chtějí navštěvovat v rámci turistických aktivit a cykloturistiky,“ zdůvodnil, proč budou chrámy otevřeny, náměstek moravskoslezského hejtmana pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo (KDU-ČSL). Zpřístupněné kostely budou rozděleny do tří kategorií. Celoročně šest dní v týdnu bude otevřena katedrála Božského Spasitele v Ostravě, konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie v Opavě, kostel Povýšení sv. Kříže v Karviné, kostel sv. Jana a Pavla ve Frýdku-Místku a kostel v Havířově.

Katedrála Božského Spasitele v Ostravě

Poutní místa: Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku a chrám Sedmibolestné Panny Marie na Cvilíně u Krnova budou otevřeny šest dní v týdnu od května do října. A ve stejném období, ale jen o víkendech a svátcích bude otevřeno dalších 22 kostelů. Půjde mimo jiné o kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech nebo dřevěné kostely ve Štramberku a Gutech. Více na www.msk.cz.

Výběr článků

Načítám