Hlavní obsah

Jak řešit bezpečnost online práce na dovolené

Novinky, Futurino s.r.o.

Pracovat online kdekoliv je snem mnohých z nás. Není divu, člověk získá potřebnou volnost, pohodlí a všechny bonusy, které s takovouto činností souvisí. V současné době je výhodou mimo jiné také to, že se lépe chráníme před koronavirem, respektive nemocí COVID-19, již způsobuje. I když v některých dovolenkových lokalitách je to značně diskutabilní.

Foto: Shutterstock.com

Pracovat online odkudkoli je snem mnohých z nás

Článek

Co vlastně taková práce na dovolené obnáší? Většinou potřebujete pouze kvalitní kancelářskou techniku, ideálně notebook, a samozřejmě potřebný software. V neposlední řadě potřebujete také povolení od vašeho nadřízeného v případě, že nějakého máte. Velmi důležitá je při práci online bezpečnost. Právě na ni se zaměříme mnohem podrobněji. Třeba se i vám nakonec podaří pracovat v bezpečném módu a vaše výkonnost bude vysoká.

Konzultace se zaměstnavatelem nutností

Jak již bylo zmíněno, v první řadě byste svůj záměr měli zkonzultovat se zaměstnavatelem. Ne každý bude nakloněn tomu, že pracujete na dovolené. Navíc byste měli zaměstnavateli slíbit, že budete dodržovat pravidla, která jsou nad rámec standardního chování v online prostředí. Pokud víte, jak vydělat peníze na vlastní noze bez šéfa, nic takového řešit nemusíte.

Šifrování vlastního zařízení

Určitě si vlastní zařízení pořádně zašifrujte. Je fakticky úplně jedno, jestli k práci používáte chytrý telefon, tablet nebo notebook. Jestliže vlastníte MacBook, vsaďte třeba na aplikaci File Vault. Pro počítače s Windows 10 se hodí například VeraCrypt. Když se k zařízení dostane někdo cizí, bude muset překonat poměrně náročné překážky, aby mohl užívat vaše data.

Efektivní uspořádání hesel

V každém případě se vyplatí uspořádat si hesla. Postačit by vám měla práce ve správci hesel. Jakákoli podniková aplikace musí disponovat vlastním heslem, ideálně silným obsahujícím velká či malá písmena, číslice a další znaky. Ty by spolu neměly souviset, aby si potenciální útočník musel hodně lámat hlavu, a nakonec na heslo nepřišel.

Dvoufaktorové ověření

Pokud to lze, rozhodně si aktivujte dvoufaktorové ověření. Tradičně se jedná o odesílání jednorázových kódů na mobilní telefon. Jinak lze u některých zařízení zvolit otisk prstu, případně mimiku tváře.

Nezapomeňte zálohovat

Berte v potaz, že vám i zašifrovaný a heslem skvěle ochráněný notebook mohou ukrást. Bohužel. Optimální je proto všechno zálohovat. Některé programy zálohují automaticky, nicméně přesto se vyplatí vše zkontrolovat. Ukradená data mohou být cennější než samotné zařízení.

 Při investování studujte různé zdroje

Důležitá je mimo jiné také bezpečnost při investování finančních prostředků. Spousty zajímavých informací z oblastí financí a investování si můžete přečíst na portálu  Moneyo.cz.

Výběr článků

Načítám