Hlavní obsah

Důležité je mít dostatek informací včas. Rakovina nepočká

Novinky, Proton Therapy Center Czech

Podle statistik docházejí do onkologických zdravotnických zařízení nejčastěji pacientky, které se léčí s nádory prsu. Přestože se možnosti jejich léčby v několika posledních letech zdokonalily, jedním z významných faktorů, který značně zvyšuje šanci na úspěšné vyléčení, zůstává prevence, připomíná MUDr. Andrea Pásztorová z Protonového centra (PTC).

MUDr. Andrea Pásztorová

Článek

Pokud si žena nahmatá bulku v prsu či podpaží nebo si všimne asymetrie prsů, sekrece z bradavky či jejího vtahování, měla by ihned kontaktovat svého gynekologa nebo praktického lékaře. V závislosti na lékařském rozhodnutí by ženy měly absolvovat pravidelné, onkologicky zaměřené prohlídky – od 45. roku mamografii (MMG) a i dříve pak ultrazvuk (UZ) prsů. Protože nádor může být delší dobu nehmatný, právě MMG nebo UZ ho dokážou odhalit. Doporučuji také nezapomínat na samovyšetřování prsů, které stačí provádět 1× měsíčně, říká MUDr. Andrea Pásztorová.

Cílem moderní onkologické léčby je zajistit pacientům maximální šanci na vyléčení, a to při minimalizaci vedlejších účinků. A právě toho se velmi dobře daří dosahovat pomocí protonové léčby. Díky moderní technologii a zkušenostem lékařů Protonového centra se zvyšují šance na celkovou úspěšnost léčby a udržení kvality života pacientů po léčbě. Největším benefitem protonové léčby je možnost přesně zacílit a ozářit požadovanou oblast a významně snížit ozáření okolních zdravých tkání a orgánů, jako například srdce a plic u pacientek s onemocněním prsu.

Pacientky, které nádorové onemocnění prsu řeší, mohou Protonové centrum  kontaktovat samy, a to i bez doporučení lékaře. Je to velmi jednoduché. Každá pacientka dostane k dispozici svého osobního koordinátora, na kterého se může obrátit se všemi svými dotazy a který jí, pokud je k léčbě vhodná, pomůže naplánovat všechna vyšetření a konzultace u lékaře. Protonová léčba v Protonovém centru, stejně jako všechna vyšetření, jsou ze zákona hrazeny zdravotními pojišťovnami.

V Protonovém centru se léčilo více než 6000 pacientů s dignózami, jako jsou   rakovina prostaty, nádory prsu, maligní lymfomy, nádory hlavy a krku, centrální nervové soustavy, zažívacího traktu, onemocnění jater a plic, ale také dětští pacienti.

Proklientský přístup a kvalitu nastavených služeb v PTC prověřila v letošním roce koronavirové pandemie. Velmi přísně nastavená hygienická a jiná opatření umožnila pacientům cítit se zde bezpečně a včas tak podstoupit diagnostická vyšetření i začít léčbu. Dalším krokem, který PTC k pacientům přiblíží, je spuštění virtuální ambulance v lednu 2021.

Výběr článků

Načítám