Hlavní obsah

Další stamiliony na výměny kotlů půjdou i do Moravskoslezského kraje

Novinky, Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj se připravuje na 4. kolo kotlíkových dotací. Kolik peněz do kraje přijde, určí zájem občanů. Proto Moravskoslezský kraj vyzývá všechny, kteří zatím topí v neekologickém kotli a chtějí dotaci na ten modernější a úspornější, aby se už teď předběžně přihlásili, aby mohl kraj ministerstvu zájem o dotace doložit. Ostré žádosti pak bude krajský úřad přijímat na jaře příštího roku.

Foto: Moravskoslezský kraj

Lokální topeniště jsou jedním z hlavních zdrojů znečištění ovzduší

Článek

„Lidé mají už jen necelý rok na výměnu neekologických kotlů. Od začátku září příštího roku bude totiž ze zákona zakázáno používat kotle první a druhé emisní třídy. Pokud je někdo neodstaví, hrozí mu pokuta až padesát tisíc korun, což je opravdu dost. Proto se už několik let snažíme lidem s výměnou kotle pomoci. Za posledních sedm let jsme v našem regionu schválili 22 tisíc žádostí o kotlíkovou dotaci. Z toho už je vyměněno i proplaceno přes 80 procent kotlů, k proplacení v tuto chvíli zbývá zhruba čtyři tisíce žádostí. Lokální topeniště jsou jedním z hlavních zdrojů znečištění ovzduší, takže prosím všechny, kdo mají vlastní kotel, aby byli vůči životnímu prostředí i svým sousedům ohleduplní a zkontrolovali si, zda topí správně a zda se nařízená výměna neekologického kotle netýká právě jich,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Ministerstvo životního prostředí na další výměny kotlů rozdělí krajům 5 a půl miliardy korun. Kraje ovšem musí prokázat zájem občanů o dotaci. „Prosím všechny, aby nám pomohli peníze na kotlíkové dotace získat. Čím víc lidí se přihlásí, tím více peněz nám z Prahy na nové kotle pošlou. Vyplnění osmi otázek v jednoduchém online formuláři zabere jen pár minut a je nezávazné. Takže by se měli přihlásit i ti, kteří se zatím ještě nerozhodli. Ostré žádosti začneme přijímat až na jaře příštího roku. Podle odhadů máme šanci pokrýt dalších deset tisíc žádostí, ale bez doložení zájmu o dotaci to nepůjde,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Jan Krkoška s tím, že formulář je dostupný na krajských stránkách Lokální topeniště nebo přímo pod tímto odkazem.

Foto: Moravskoslezský kraj

Na výměnu neekologických kotlů už mají lidé jen necelý rok

Podle odhadů je v Moravskoslezském kraji ještě asi 25 tisíc kotlů, které by měly být nahrazeny ekologickými zdroji. „Věřím, že se do čtvrté a zřejmě už i poslední dotační výzvy přihlásí co nejvíce lidí. Z předchozích kol máme signály, že mají naši občané o dotaci na výměny kotlů zájem. Je skvělé, že se jim nejedná jen o úspory a pohodlnější vytápění, ale myslí také na kvalitnější a čistější životní prostředí. Náš kraj je v rámci republiky v čerpání kotlíkových dotací nejaktivnější. Věřím, že si tento trend udržíme i nadále. Pomalu se blíží začátek topné sezóny a s ní i hrozby opakovaných smogových situací, což by mohlo k výměnám kotlů více motivovat,“ uzavřela radní Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Výběr článků

Načítám