Hlavní obsah

Čtvrtina studentů nezálohuje, při distančním studiu riskují

Novinky, Eset

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pár týdnů žáci a studenti znovu usednou do lavic. Je možné, že na podzim zase budou některé školy nucené přejít na studium na dálku. Kdo je připraven, není překvapen: Jak jsou na studium z domova děti připravené?

Foto: Eset

Čtvrtina studentů nezálohuje, při distančním studiu riskují

Článek

Na jaře si řada studentů vyzkoušela distanční vzdělávání v praxi. Aktuálně se debatuje o tom, že možná bude nutné školy při případné druhé vlně znovu uzavřít. Pro řadu studentů to ale nepředstavuje zásadní problém. Podle výzkumu společností ESET a Seznam z loňského podzimu jsou technologie samozřejmost: Naopak 97 % by považovalo studium bez internetu za mnohem těžší, ne-li nemožné. Pro řadu starších studentů je samozřejmé, že si poznámky píší do vlastního počítače nebo je mají dokonce v mobilním telefonu.

„Vychází to zhruba na třetiny. Třetina studentů si vede papírové poznámky, třetina elektronické a třetina to kombinuje. Je zajímavé, že 63 % studentů využívá telefon také při domácí přípravě do školy. O to důležitější je, aby i menší žáci měli zažité zásady bezpečné práce s technologiemi,“ popisuje Václav Zubr, bezpečnostní expert společnosti ESET.

Pravidelné zálohy nejsou pro studenty pravidlem

Podle dat pravidelně zálohuje jen necelá třetina, čtvrtina dokonce vůbec. Obyčejnou technickou závadou se může stát, že dotyčný žák o poznámky, referáty a další data v mžiku nenávratně přijde. Pomoci může rituál nebo také využívání různých cloudových platforem, které ukládají data automaticky. Mezi ty nejpopulárnější patří OneDrive nebo Google Docs.

„Riziko těchto úložišť je permanentní propojení s počítačem. Pokud se do počítače dostane nějaký škodlivý kód, může modifikovat nebo dokonce zničit dokumenty uložené v cloudu,“ varuje Zubr.

Riziko mohou představovat sociální sítě nebo e-mail

Spam je dlouhodobě nejčastějším způsobem, jak se šíří různé počítačové trojské koně. O moc lépe na tom nejsou ani sociální sítě. Během letošního léta jsme byli svědky řady adwarových kampaní třeba na Facebooku.

„Jedná se o falešné inzeráty, které šíří podvodníci a snaží se tak uživatele napálit. Poslední výrazná kampaň byla zjistěte, kolik lidí sleduje váš profil. Takový nástroj ale Facebook nenabízí. Nicméně i tato hrozba se šířila jako lavina. V době, kdy tři čtvrtiny studentů komunikují přes tyto sítě, je nutné brát možná rizika v potaz,“ doplňuje Zubr.

Jak být připraven…

S ohledem na nejtypičtější způsoby šíření malware je potřeba být obezřetný při používání internetu a e-mailu především. Důležité je dříve přemýšlet a až pak klikat.

„Obecně bych řekl, že pokud nějaká nabídka zní až příliš lákavě, je to pravděpodobně podvod. Příkladem mohou být různé kupony na nákup za tisícovky korun zadarmo nebo e-maily o obrovském dědictví. Na takovéto nabídky neklikejte a rovnou je označte jako spam. Opatrnost bych doporučil také u odkazů na diskuzních fórech a při komunikaci s cizími lidmi,“ radí Zubr.

Důrazně také varuje před stahováním programů z nedůvěryhodných zdrojů. Takové stránky servírují programy často doplněné o adware nebo jiný škodlivý kód. S těmito obohacenými programy se lze setkat i při stahování torrentů.

V neposlední řadě lze doporučit vytvořit si ke každé službě silné unikátní heslo. Přičemž ukládání hesel v prohlížečích je na zváženou. Na takto uložená hesla se v ČR často útočí. Lepší je využívat automaticky uzamykatelný správce hesel, který hesla bezpečně zašifruje. Bývá součástí i některých antivirových programů. V neposlední řadě je důležité všechny studijní zařízení aktualizovat a chránit bezpečnostním programem.

Výběr článků

Načítám