Hlavní obsah

Co nejšílenějšího můžete ve Vietnamu ochutnat? 5 specialit pro odvážné

Novinky, CK Go2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vietnam je známý pro své unikátní gastronomické zážitky. Pronikněte do tajů vietnamské kuchyně a zjistěte, jak moc je rozmanitá.

Foto: Go2 s.r.o.

Kachní vařený zárodek neboli balut, je oblíbený na Filipínách, ale i ve Vietnamu.

Článek

Vietnamská gastronomie není jenom synonymem pro polévku pho, grilovaná masa a nudle. Pokud do tajů vietnamské kuchyně proniknete o něco hlouběji, zjistíte, jak moc je rozmanitá a že Vietnam ukrývá spoustu dalších, mnohdy opravdu exotických pokrmů.

Ve sau rang la chanh an xoi trung kien - cikády a mravenčí vajíčka

V provincii Vinh Long na jihu Vietnamu vám rádi připraví místní specialitu - cikády. Podávají se smažené nebo vařené s rýží, především v květnu a červnu. Pokud deltu Mekongu navštívíte v březnu, v restauracích a bistrech můžete ochutnat mravenčí vajíčka. Servírují se na banánovém listu s rýží a sušenou cibulkou.

Foto: Go2 s.r.o.

Tiet canh vit – krvavá kachní polévka

Jedním z vietnamských jídel, které mezi turisty budí rozporuplné emoce, je pudink ze syrové krve a vnitřností. Nejčastěji se s ním setkáte v kachní variantě, ale ojedinělé nejsou ani další verze, velice populární je například vepřová varianta.

Podává se s čerstvými bylinkami a oříšky a v různé podobě jídlo najdete v celém Vietnamu. Příprava pokrmu vyžaduje určitý kuchařský um a než si jej objednáte, myslete také na to, že je připravován ze syrového masa, a tak není neobvyklé, že cestovatelům způsobí zdravotní obtíže. Zvažte, zda vám za podobné riziko ochutnání stojí.

TIP: Netradiční chutě Vietnamu a přípravu vietnamských jídel můžete zkusit na zájezdech do Vietnamu, které pro vás připravuje Nikola Štěrbová, garantka na Vietnam od CK Go2.

Trung vit lon - kachní tajemství

Je libo vejce na „tvrdo“? V Asii si dejte pozor, jaký druh kupujte, mohli byste být překvapení. Kachní vařený zárodek neboli balut, známá filipínská specialita, je oblíbená i ve Vietnamu a dalších zemích jihovýchodní Asie.

Foto: Go2 s.r.o.

Pokud váháte, jestli vejce ochutnat, překonejte počáteční ostych, možná budete překvapeni. Po překonání počátečního ostychu ze zárodku a s radou, jak ho správně sníst, některým cestovatelům zachutná, jeho chuť připomíná míchaná vajíčka. Pravda, lehce křupavá, protože se nejčastěji konzumují zárodky 14–21 dní staré, tedy s kostmi.

Nejen názory turistů na tato vajíčka se různí. Pro některé místní jsou vyhledávanou pochoutkou, zdrojem vápníku a proteinu, jiní jim příliš neholdují a volí raději jiné vietnamské speciality.

Chuot rang muoi - pečená krysa

Krysa je na vietnamském jídelníčku sezónní záležitostí. Na severu země ji můžete ochutnat od května do září, v deltě Mekongu hlavně v říjnu. Na talíř se dostala ve vesnicích a na venkově ji také doporučuji ochutnat. Máte tak větší jistotu, že krysa se na polích živila rýží, na rozdíl od krys ve městě, které samozřejmě pojídají zbytky a odpadky. Maso si můžete objednat v různých variacích - dušené, smažené, grilované nebo s kari, a těm, kteří se nebojí trochu experimentovat, navrhujeme krysu ochutnat. Maso je jemné a někteří ho dokonce považují za lepší než vepřové nebo kuřecí.

Foto: Go2 s.r.o.

Nem chua – kyselé psaníčko z fermentovaného masa

Jižně od Hanoje leží provincie Thanh Hoa, kde místní připravují údajně nejlepší „kyselé závitky“ v celém Vietnamu. Až budete při vašich toulkách ochutnávat exoticky vypadající balíčky banánových listů, možná na ně narazíte. Co od této nenápadné dobroty očekávat? Nelekejte se nakyslé chuti, ani prodeje těchto závitků ve třicetistupňovém vedru na ulici. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že pokrm to špatný není. Často vám k němu nabídnou čerstvý česnek a nejčastěji se konzumuje v chladnějších, zimních měsících, během dlouhých večerů nad sklenicí vietnamského piva. Kromě toho závitky Vietnamci rádi jí u příležitosti oslav vietnamského Nového roku.

Foto: Go2 s.r.o.

Kyselé, fermentované maso je oblíbené nejen ve Vietnamu, ale i v sousedních zemích. Pod různými názvy si jej k pivu dáte také v sousedním Laosu či Thajsku.

Zajímá vás, jak některá z těchto exotických jídel chutnají? Na nic nečekejte a naplánujte si dovolenou ve Vietnamu. Kromě místních specialit, které vám mohou, ale nemusí zachutnat, na jídelních lístcích v celé zemi najdete mnoho výtečných jídel a zaručuji vám, že z Vietnamu budete odjíždět zamilovaní do jeho gastronomie.

Výběr článků

Načítám