Hlavní obsah

Chátrající vila bude po rekonstrukci sloužit lidem s duševním onemocněním

Novinky, Moravskoslezský kraj

Domov NaNovo se rozšíří o zrekonstruovanou vilu v Suchdole nad Odrou. Zázemí a péči v ní najdou lidé s duševním onemocněním, vznikne tu nová sociální služba pro dvanáct klientů. S významným přispěním Evropské unie je investorem Moravskoslezský kraj, který Domov NaNovo zřizuje. Hotovo by mělo být za rok.

Foto: Moravskoslezský kraj

Symbolické klíče od stavby zhotoviteli předali náměstci hejtmana Jiří Navrátil a Jaroslav Kania

Článek

„Probíhající reforma psychiatrické péče nás zavazuje k aktivnímu přístupu a hledání možností, jak o osoby s duševním onemocněním co nejvhodněji pečovat. Chceme jim nabídnout důstojné prostředí, ve kterém se budou cítit dobře, a které jim bude prospívat. To zcela určitě nabídne život v komunitě v nové sociální službě, která v příštím roce vznikne v Suchdole nad Odrou. Díky kompletní rekonstrukci vily z konce 19. století tu v samostatných bytech s jednolůžkovými pokoji najde domov dvanáct lidí, o které bude nepřetržitě pečovat personál,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a doplnil, že poskytovatelem služby bude Domov NaNovo, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje.

Foto: Moravskoslezský kraj

Ve zrekonstruované vile najde domov 12 lidí s duševním onemocněním

Vila, která se během 12 měsíců intenzivních prací přemění na novou sociální službu, je včetně pozemku ve vlastnictví kraje. Dříve tu působila zemědělská škola, poslední roky byla budova opuštěná a pomalu chátrala. „Pro vilu jsme našli nové uplatnění, zabráníme jejímu zchátrání, a zároveň vytvoříme nové kapacity pro potřebné. Rekonstrukce to bude kompletní v pravém slova smyslu, zůstanou jen nosné a obvodové zdi. Bude nutná sanace základového zdiva, rekonstrukce se dočká střecha včetně podkroví, budou instalovány nové rozvody, okna i dveře, samozřejmě bude nutné položit nové podlahy. S novou fasádou a v upravené zahradě to bude určitě krásná stavba,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania s tím, že náklady celé akce se předpokládají na zhruba 35 a půl milionu korun, z 90 procent je pokryje evropská dotace. Zhotovitelem prací je společnost VOSTAV MORAVA.

„Kromě ubytování pro klienty tu bude i zázemí pro zaměstnance domova. Bydlení bude mít podobu běžných bytů včetně obývacího pokoje, sociálního zázemí a potřebného vybavení. Součástí stavebních úprav bude také zřízení nového osobního výtahu, úprava garáže a zahrady. Ta bude oplocená, zatravněná, v areálu domova nebude chybět parkoviště, zpevněné plochy a chodníky. V budoucnu pak plánujeme zvelebování interiéru i exteriéru podle preferencí klientů,“ prozradil ředitel Domova NaNovo Lukáš Spurný a dodal, že stavební práce by měly skončit za rok v dubnu, následovat bude vybavení domova nábytkem a zajištění personálu tak, aby sem první klienti mohli přijít na začátku července 2023.

Výběr článků

Načítám