Hlavní obsah

Antonín Dvořák kupodivu skvěle ladí s moderními technologiemi

Novinky, Komerční banka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přišel na to trojlístek realizátorů: agentura Wunderman, Komerční banka a orchestr PKF – Prague Philharmonia, které napadlo dokončit Dvořákův rozepsaný notový fragment pomocí umělé inteligence AIVA.

Foto: Komerční banka

Ilustrační foto

Článek

„Když za námi přišli kolegové z agentury Wunderman s nápadem propojit nedokončené dílo Antonína Dvořáka s umělou inteligencí, doslova nás to nadchlo. Prvky umělé inteligence totiž začínáme využívat i v bance, například při posuzování rizik,“ vzpomíná na zrod projektu Jan Juchelka, generální ředitel Komerční banky.

Inspirací celého projektu byl fragment Dvořákova díla, konkrétně dvě strany blíže nespecifikovaného zápisu v sazbě pro klavír v tónině e moll nalezené v archivu Českého muzea hudby. Na pomoc si realizátoři vzali systém umělé inteligence pro komponování hudby od firmy AIVA Technologies, který v minulosti složil například skladbu pro symfonický orchestr v Lucembursku.

Umělá inteligence s hudebním citem

AIVA do této chvíle analyzovala na 30 000 skladeb autorů od baroka až po 20. století. Po této přípravě jí byl uložen úkol analyzovat všech 115 opusů Antonína Dvořáka a pokusit se na základě této analýzy dokomponovat Dvořákův nedokončený fragment.

„Antonín Dvořák byl velmi tvořivý a hudebně inovativní skladatel. Pracoval hodně s emocemi, citem a intuicí. To jsou věci, které lze těžko algoritmizovat. Proto jsme byli na výsledek velmi zvědavi,“ říká Richard Stiebitz, jeden z kreativních ředitelů agentury Wunderman.

Poslechněte si nového Dvořáka naživo

Výsledná 3větá kompozice dostala název AIVA/Antonín Dvořák: From the Future World op. 71 a nejprve mohli diváci slyšet její první větu, kterou nastudoval český klavírista Ivo Kahánek. Kompletní nahrávku díla i jeho živé provedení si vzala na starost PKF – Prague Philharmonia. „Tímto neotřelým způsobem chce PKF – Prague Philharmonia přitáhnout pozornost mladé generace k vážné hudbě a ukázat, že v prostředí klasické hudby může zaznít i ledacos neotřelého, nového, experimentálního a vyvolávajícího zajímavé otázky,“ popisuje šéfdirigent Emmanuel Villaume.

Pozornost všech se teď upíná k festivalu Rock for People, kde 4. července zazní v rámci společného koncertu PKF – Prague Philharmonia a kapely Vypsaná fiXa druhá věta této unikátní skladby, a to ve světové premiéře.

Autor: Wunderman / Komerční banka

Foto: Komerční banka

Ilustrační foto 2

Výběr článků

Načítám