Hlavní obsah

5 nejhorších chyb při prodeji bytu, kterých se vyvarovat

Novinky, Maxima Reality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trh nemovitostí je v krizi. Sehnat zájemce o koupi je těžké, zato počet bytů na prodej roste. Navíc se hraje o čas. Ekonomická recese má brzy přinést 15-20% propad cen nemovitostí. Vyvarujte se pěti nejhorších chyb, které mohou prodej ohrozit.

Foto: Maxima Reality

Maxima Reality

Článek

Po prvních týdnech karantény, kdy byl realitní trh zmražený, se teď znovu rozbíhají prohlídky, ale hraje se podle jiných pravidel – tempo určují kupující. Jakým chybám se vyhnout, pokud chcete dobře prodat i v době koronavirové?

1.    Neodkládejte prodej kvůli krizi

Nejpozději v létě se očekává pokles cen nemovitostí o 15-20 %. Nečekejte tedy na uvolnění všech vládních opatření. Jestli jste rozhodnutí prodávat, začněte inzerovat co nejdřív. O zdraví se nemusíte bát. „Prohlídky zorganizuje makléř, kupující použijí roušky a dodrží odstupy. Prodej můžete sledovat z domova,“ vysvětluje současnou praxi při prodeji bytu v krizi Vladimír Zuzák z MAXIMA REALITY.

2.    Nechybujte v odhadu tržní ceny

Když zájemce odradíte příliš vysokou cenou, těžko získáte jejich pozornost zpátky. Postupné snižování ceny taky nepůsobí atraktivně. Nabídkovou cenu v inzerátu raději mírně snižte oproti tržní ceně, abyste přilákali více zájemců. Pak vyhlaste aukci, kde nemovitost získá ten, kdo zaplatí vyšší částku nad rámec inzerované ceny. Takto získáte v průměru o 5-15 % víc. Využít můžete i online službu bezplatného odhadu ceny bytu.

Foto: Maxima Reality

Nabídkovou cenu v inzerátu raději mírně snižte oproti tržní ceně, abyste přilákali více zájemců. Pak vyhlaste aukci, kde nemovitost získá ten, kdo zaplatí vyšší částku nad rámec inzerované ceny.

3.    Nepodceňte prezentaci nemovitosti

Prodat do konce léta neznamená automaticky prodat za vysokou cenu. Zájemců je teď méně, naopak jen za posledních 14 dnů v Praze přibylo na Sreality 500 bytů k prodeji. Důležitější než kdy jindy jsou fantastické fotky, které umí zvednout prodejní cenu v průměru o 10 % a dobu prodeje zkrátit na polovinu. Jaký efekt může přinést pár hodin práce fotografa, bytového designéra a grafika, na to se podívejte tady.

4.    Nečekejte, až kupujícím schválí úvěr

Banky jsou obezřetné a kupující mnohdy úvěr nakonec nedostane. Prodej pak začíná od nuly a ceny mohou být už úplně jinde. „Dejte přednost kupujícím s vlastními prostředky, kteří úvěr nepotřebují, případně zájemcům, kteří už prošli tzv. prescoringem v bance a mají úvěr předschválený,“ doporučuje Zuzák z MAXIMA REALITY, kde kupujícím s úvěry pomáhá tým finančních poradců i právníků.

5.    Neprodávejte na vlastní pěst

Když prodáváte sami, musíte pasivně čekat, až někdo zavolá, nebo snižovat cenu. Teď na to není čas. Minimalizujte riziko, že se prodej povleče a vy nakonec přijdete o velkou část výdělku. Za každou dobrou realitkou stojí velká databáze lidí, kteří mají právě teď zájem koupit a čekají na vaši nabídku (podívejte se, jak prodej potom probíhá). Dobrý makléř navíc nedovolí, aby zájemci o koupi využili současné krize k přehnanému smlouvání o ceně.

Foto: Maxima Reality

S realitkou minimalizujte riziko, že se prodej povleče a vy nakonec přijdete o velkou část výdělku

Výběr článků

Načítám