Hlavní obsah

Nepoctivé agentury práce okrádají zaměstnance i stát. Jaké jsou jejich nejčastější triky?

Komerční článekTrenkwalder

Zaměstnávání bez pracovní smlouvy nebo krácení odměn pro zaměstnance. Přestože vláda podmínky pro provozování pracovních agentur zpřísňuje, stále se najde dost takových, které hojně využívají legislativní mezery nebo právo přímo porušují.

Foto: Trenkwalder

Zaměstnanec nesmí podcenit výběr agentury.

Článek

Více než 2600 firem má v současnosti povolení Ministerstva práce a sociálních věcí zprostředkovávat lidem zaměstnání coby agentura práce. Další stovky subjektů pak tyto služby poskytují bez licence, tedy zcela načerno. Mnoho pracujících o tom často ani neví, a že něco není v pořádku, zjistí až v momentě, kdy onemocní a nedostanou ani korunu. Zprostředkovatel za ně také neplatí zdravotní pojištění a odpracovaná doba se jim nezapočítává do důchodu.

Podle generálního ředitele personálně-poradenské společnosti Trenkwalder Martina Mala jsou toto nejobvyklejší triky nepoctivých pracovních agentur. „Setkal jsem se s případy, kdy agentura po několik měsíců strhávala zaměstnanci tisíce korun z platu jako odměnu za sjednání práce. Poplatek agentuře přitom standardně platí společnost, která si zaměstnance najme,” popisuje Malo.

Nekalé aktivity by mohla omezit například loňská novela zákona o pracovních agenturách, která by měla eliminovat účelové zakládání agentur práce, jejichž prostřednictvím dochází k obcházení zákonů v oblasti zdravotního pojištění a sociálního zabezpečení. Mimo zorné pole inspekčních orgánů však stojí ty firmy, které se s pořizováním licence neobtěžují vůbec a podnikají zcela načerno.

Foto: Trenkwalder

Kvůli špatným zkušenostem se lidé zprostředkovatelům práce často raději vyhýbají.

„Nezřídka jsou tyto nelegální agentury schopny objednávající firmě dodat „své“ lidi z hodiny na hodinu. Bez byrokracie, na smlouvu o dílo a za fakturační cenu ve výši pouhé mzdy legálního agenturního zaměstnance,“ popisuje prezident Asociace pracovních agentur Radovan Burkovič.

 Nejvíce napoví reference

A jak najít toho správného zprostředkovatele? Nejdůležitější je vyhledat společnost s dobrými referencemi a kontakty na zaměstnavatele v oboru, kde hledáte práci. „Naši konzultanti každý den aktualizují databázi nabízených volných pracovních pozic. Uchazečům navíc poradíme, jak zapůsobit na výběrovém řízení a pomáháme jim až po nástup do nového zaměstnání. Z toho má totiž řada z nich často obavy,“ tvrdí Malo ze společnosti, která v personalistice působí více než třicet let. „Ze své pozice jsme připraveni lidem, kteří se cítí být poškozováni ze strany zprostředkovatele, pomoci radou nebo konzultací,“ dodává.

Výběr článků

Načítám