Hlavní obsah

Mimořádná výstava současného výtvarného umění v Galerii KODL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenechte si ujít Letní výtvarný salon, který představuje přední umělce současné scény. Návštěvníky potěší rozmanitostí malířských technik, prezentuje totiž díla od hyperrealismu až po abstrakci. Výstavu můžete zhlédnout v Galerii KODL až do 30. září.

Foto: Galerie KODL

Denisa Krausová – Sopka

Článek

Letní výtvarný salon 2018 navazuje na úspěšný projekt z roku předchozího. Tehdy bylo hlavním cílem představit obecenstvu Galerie KODL další kapitolu české výtvarné scény. Ambicí bylo ukázat pestrost naší mladé výtvarné scény s ohledem na mimořádnou kvalitu. Současný navazující ročník je tady jaksi „zatížen“ závazkem v tomto pokračovat a představit milovníkům umění další skvělá díla od autorů mladé a střední generace.

Foto: Galerie KODL

Attila Szücs - Housing block

V letošním ročníku se pořadatelé a kurátor rozhodli přistoupit u nás stále ještě k nebývalému kroku. K šestici českých umělců přizvali Attilu Szűcse, předního maďarského autora, který je zastoupen v mnoha předních soukromých sbírkách jak v Evropě, tak v USA. Tento imaginativní malíř zaujme především silnou koncentrací a poetikou.

Generačně je Szűcs blízko další výrazné postavě letošního výběru a tou je Jiří Petrbok, který se představuje stěžejními pracemi z let 1998-2015. Představitele zobrazivé malby reprezentuje v poslední době velmi vyhledávaný autor Miro Polách. Abstrahované formy zastupuje pozoruhodná dvojící Robert Šalanda a Vladimír Véla.

Za nejmladší generaci však již etablovaných umělců zde vystavují Jakub Tomáš a Denisa Krausová. Vynikající tvůrci působící v Jihlavě čím dál více pronikají do povědomí sběratelů, galeristů a milovníků umění obecně.

Foto: Galerie KODL

Jakub Tomáš – Paravan

Letní výtvarný salon 2018 v letošním roce razantněji než v loni představí výtvarnou scénu v širší pestrosti a s částečným zahraničním kontextem. Pořadatelé věří, že takto vytvoří příjemnou a obecenstvem tradičně očekávanou přehlídku v instituci s mnohaletými zkušenostmi a tradicí, která zavazuje.

Foto: Galerie KODL

Miroslav Polách - Tělo o snu snící

„Současné umění je disciplína, ve které dochází ke svobodné a nenásilné konfrontaci stylů, technik a vlastně i způsobů myšlení. Jsem rád, že letošní Letní Výtvarný Salon vystihuje tuto rozmanitost. Seskupuje totiž vytříbená díla autorů tíhnoucí od hyperrealismu až po abstrakci. Těší mě i to, že se záběr Salonu rozšířil do zahraničí, díky čemuž si divák může zasadit současnou tvorbu do více mezinárodního kontextu,“ uvádí Matyáš Kodl, který Salon připravuje.

Foto: Galerie KODL

Robert Šalanda – Pasažér

Zájem nastupující rodinné generace v Galerii KODL se ubírá také směrem k současnému umění. Právě proto v létě pořádají Letní výtvarný salon KODL Contemporary, který představuje díla současných umělců mladší a střední generace. Důraz na kvalitu přejímá myšlenku pařížských Salonů, kde se organizátoři a umělci vždy snažili zaujmout publikum tím nejlepším.

Foto: Galerie KODL

Jiří Petrbok - Padlý anděl

Než se na výstavu vypravíte, můžete se podívat na videorozhovory s umělci, které jsou k vidění na webových stránkách kodlcontemporary.cz a umožňují široké veřejnosti lépe pochopit a objevit tvorbu i osobnosti umělců.

Foto: Galerie KODL

Vladimír Véla - Slánka I

Výběr článků

Načítám