Hlavní obsah

Prodáváte auto nebo máte doma nepojízdný vrak? Když si nedáte pozor, může vás to vyjít draho

Novinky, Česká kancelář pojistitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od nového roku zaplatíte příspěvek do garančního fondu, pokud máte auto zapsané v registru vozidel a nemáte ho pojištěné. Dopadnout může i na ty, kteří vlastní nepojízdný automobil nebo si neohlídali veškeré náležitosti související s jeho prodejem.

Foto: Česká kancelář pojistitelů

Změnu na registru vozidel si raději zařiďte sami (Zdroj: iStock)

Článek

Při prodeji vozu se prodávající často spoléhá na to, že kupující zařídí zápis změny vlastníka v registru na základě plné moci. Jenže, co když to neudělá a přestane reagovat? „Prodávající se pak bez dokladů a bez auta dostává do pasti. Musí složitě dokazovat, že už není vlastníkem vozu, např. když dostane pokutu od policie nebo výzvu k úhradě příspěvku do garančního fondu,“ upozorňuje Vladimír Krejzar, právník ČKP. Není přitom nic jednoduššího než si zápis na registru sám zařídit.

Foto: Česká kancelář pojistitelů

Prodáváte auto nebo máte doma nepojízdný vrak? Když si nedáte pozor, může vás to vyjít draho (Zdroj: Shutterstock)

Lidé si neuvědomují, že porušují zákon, i když mají doma v garáži staré auto, se kterým už nejezdí, a myslí si, že nemusí platit povinné ručení. „Každý motorista, který nechce vozidlo používat, může odevzdat značky do depozitu a odstranit ho z pozemní komunikace. Pokud to udělá, příspěvek nepojištěných do garančního fondu se ho netýká,“ radí Vladimír Krejzar.

Výši příspěvku určuje vyhláška ministerstva financí podle druhu vozidla. Např. u osobního automobilu typu Škoda Fabia 1.2 činí 35 Kč na den.

Výběr článků

Načítám