Hlavní obsah

Bojíte se ztráty paměti či orientace? Demenci může způsobit i špatný stav cév

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší lidé se obávají především Alzheimerovy choroby. Přitom podobného „strašáka“, a hned druhou nejčastější nemoc s podobnými následky, nezná téměř nikdo. Jde o vaskulární demenci.

Alphega lékárníci myslí na vaše zdraví.

Článek

Demence je ztráta mozkových schopností. Nemocný přichází o dlouhodobou i krátkodobou paměť, ochabuje pozornost či orientace. Ve věku nad 60 let touto chorobou trpí 5 až 7 % lidí. Vaskulární demencí, jejíž příčina se skrývá v mozkových cévách, je zasažena zhruba jedna pětina z nich.

Každá nervová buňka v mozku potřebuje kyslík a živiny z krve. Když se poškodí tepna, která k ní čerstvou krev přivádí, buňka rychle odumírá. Cévy se zužují aterosklerózou a ucpávají krevními sraženinami. V mozku pak v podstatě probíhá mnoho malých, neznatelných mrtviček. Postupně se tak zvětšuje oblast mozku, kterou příhody postihly, a začínají se objevovat příznaky demence.

A v jakém stavu jsou vaše cévy?

Nechte si v lékárnách změřit cévní věk. Měření je podobné měření krevního tlaku – jednoduché, bezbolestné, trvá přibližně 10 minut a výsledky se dozvíte ihned.

Seznam Alphega lékáren, ve kterých měření probíhá, naleznete zde. Na měření je nutné se objednat. Služba je zpoplatněna. Více informací v lékárně.

Výběr článků

Načítám