Hlavní obsah

Češi vědí, jak zlevnit chod domácnosti. Zjistili jsme, proč to nakonec spousta z nich neudělá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Čechách už léta platíme za půjčené peníze jedny z nejvyšších úroků v Evropě. Ceny úvěrů sice klesly, ale kontokorenty a kreditky jsou pořád drahé. Češi refinancování často odkládají, ačkoli by mohli, např. díky půjčce od lidí, dost ušetřit. Proč?

Zonky.cz

Článek

Odpověď se snažil najít nedávný výzkum agentury GfK. A výsledky jsou překvapivé. Hodně totiž nabouraly zažitou představu, že hlavním problémem ekonomického chování obyvatel Česka je nízká finanční gramotnost. Co výzkumníci zjistili?

- Většina z 800 dotázaných ví nebo aspoň tuší, že mají předražené úvěry.

- Většina z 800 dotázaných ví nebo aspoň tuší, že mají předražené úvěry. - Stejně tak vědí, pokud zbytečně platí na jiných měsíčních sazbách.

- Většina z 800 dotázaných ví nebo aspoň tuší, že mají předražené úvěry. - Stejně tak vědí, pokud zbytečně platí na jiných měsíčních sazbách. - Skoro všichni říkají, že by to chtěli změnit.

- Většina z 800 dotázaných ví nebo aspoň tuší, že mají předražené úvěry. - Stejně tak vědí, pokud zbytečně platí na jiných měsíčních sazbách. - Skoro všichni říkají, že by to chtěli změnit. - Celých 50 % dotázaných rovnou přiznává, že pro úsporu nic neudělali.

- Většina z 800 dotázaných ví nebo aspoň tuší, že mají předražené úvěry. - Stejně tak vědí, pokud zbytečně platí na jiných měsíčních sazbách. - Skoro všichni říkají, že by to chtěli změnit. - Celých 50 % dotázaných rovnou přiznává, že pro úsporu nic neudělali. - Nebo se chystají, ale řešení stále odkládají.

- Před předraženými úvěry strkají hlavu do písku úplně stejně muži i ženy.

Ukázalo se, že podobně závažným problémem jako nízká finanční gramotnost, je finanční prokrastinace. Tak tomuto problému začali říkat v Zonky (www.zonky.cz), kde klientům často pomáhají řešit její následky. Prokrastinace je obecně nechuť až strach řešit záležitosti, které mohou být složité nebo nepříjemné. No, a pokud jde o peníze, stává se z ní finanční prokrastinace. Která je pak nejen nepříjemná, ale v podobě chronického odkládání vás stojí často zbytečně hromadu peněz.

Prokrastinace stojí zbytečné peníze

Finanční prokrastinace je tedy nechuť zabývat se něčím složitým nebo nepříjemným okolo peněz. A průzkum ukázal, že právě při snaze o zlevnění předražených úvěrů lidé prokrastinují nejvíce. Drahé půjčky prostě spousta Čechů nechce řešit. Přitom jejich zlevnění je i díky půjčkám od lidí zrovna nejsnazší. Jen za poslední rok pomohl Zonky Čechům zlevnit úvěry v celkové výši přes 170 milionů korun, což tvoří přes 40 % všech půjček od lidí. 

Když se výzkumníci ptali, jaká úspora je pro dotazované dostatečně motivující, většina odpovídala, že deset procent a víc. Vzhledem k tomu, že za spotřebitelský úvěr platí Češi v průměru asi 5300 Kč měsíčně, čekají tedy od refinancování úsporu v řádu tisíců korun ročně. U Zonkyho (www.zonky.cz)  je přitom podle dosavadních zkušeností taková úspora úplně běžná. Je celá řada klientů, kteří k lidem převedli několik předražených půjček, kontokorentů nebo kreditek naráz, a jejich úspory jdou do desítek tisíc. V dlouhodobém výhledu skutečně platí, že každá koruna se počítá.

Neodkládejte den, kdy přestanete vyhazovat peníze z okna. Díky jednoduché a přehledné kalkulačce na Zonkyho stránkách (www.zonky.cz) si můžete kdykoli rychle spočítat, kolik ušetříte klidně i za několik bankovních půjček, kontokorentů a kreditek najednou. Protože má navíc Zonky s refinancováním bohaté zkušenosti, není výsledná částka jen tak nějaký odhad, ale velmi reálná suma. A stejně jako všechno u Zonkyho, i tohle zařídíte klidně z domova, od kafe v obýváku. A kdybyste potřebovali poradit, máte k dispozici zdarma i zlevňovací linku 800 449 999.

Spočítejte si rychle a snadno, kolik můžete refinancováním se Zonkym (www.zonky.cz) ušetřit. Můžete taky napsat šéfce na lucie.tvaruzkova@zonky.cz. Nebo každý pracovní den od 8.00 do 20.00 a o víkendu od 9.00 do 18.00 volat zlevňovací linku 800 449 999. Zlevňujte na Zonky.cz, teď hned.

Výběr článků

Načítám