Hlavní obsah

Porovnej24.cz: Češi prodělají na energiích kvůli zapomnětlivosti i 7 000 Kč ročně

Novinky, Porovnej24.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé často nemohou najít vyúčtování od svého dodavatele plynu či elektřiny. Kvůli této banalitě se neuskuteční skoro 50 % změn dodavatelů energie. Přitom aktuální rozdíl například v Praze mezi cenami dodavatelů plynu je pro topení v domě přes 7 000 Kč.

Porovnej24.cz: Češi prodělají na energiích kvůli zapomnětlivosti i 7 000 Kč ročně

Článek

Tuto skutečnost potvrzuje jeden z největších online srovnávačů nabídek a zprostředkovatel změny dodavatele energie – Porovnej24.cz „Můžeme opravdu potvrdit, že pro velkou část klientů je paradoxně jedním z největších zádrhelů přechodu k jinému dodavateli právě ztráta dokladů,“ potvrzuje Zbyněk Laisek, manažer Porovnej24.cz.

Právě vyúčtování je potřebné k tomu, aby specialisté byli schopni určit přesný typ smlouvy. Je totiž důležité, zda se jedná o smlouvu vázanou na nějaké období, či nikoliv. Ze smlouvy vychází i to, zda je vůbec možné dodavatele změnit a kdy. A v neposlední řadě je potřeba získat identifikační číslo klienta proto, aby zprostředkovatel mohl celý proces změny zařídit, aniž by klient musel někam chodit.

Tento doklad jde přitom nahradit smlouvou s dodavatelem energie, která se však lidem hledá rovněž obtížně. Dodavatel na žádost klienta rovněž vystaví písemně či elektronicky duplikát posledního vyúčtování. Řešení je tedy jednoduché i pro lidi, kteří zrovna ve věcech nemají pořádek, ale vyžaduje to dodavateli energie napsat či zavolat.

Největším motivem k přechodu k novému dodavateli je cena. „Nižší cena ve spojení

s dárkem a jednoduchostí změny dodavatele, to jsou hlavní důvody, proč tisíce klientů ročně mění dodavatele energie,“ dodává Zbyněk Laisek, „stále více hraje roli rovněž známost a spolehlivost dodavatele – zejména v posledním roce, kdy velké firmy přišly se zajímavými cenami, a úspory tak není nutné realizovat u neznámých dodavatelů.“

Nejčastější obavy při změně dodavatele

Na infolinku Porovnej24.cz 810 800 800 volají denně desítky lidí s žádostí o radu ohledně srovnání produktů. Proto naši specialisté vybrali 3 obavy, které lidi trápí nejvíce.

Obava, že nový dodavatel zkrachuje a já nebudu moc svítit a topit

Tato obava je lichá, jelikož existuje institut dodavatele poslední instance. Dodavatelem poslední instance (DPI) je subjekt na trhu s elektřinou, který má v zákonem stanovených případech povinnost dodávat elektřinu zákazníkům za ceny stanovené Energetickým regulačním úřadem. Dodavatele poslední instance mohou využít zákazníci v případech, kdy jejich stávající dodavatel pozbyl schopnost dodávat elektřinu.

Obava, že převod je moc složitý

V případě změny přes zprostředkovatele, který je placen provizemi od dodavatelů energie, a tudíž má zájem, aby převod proběhl bez problémů, jde o jednoduchý proces.  Specialista ověří vaši smlouvu (zda je možné přejít), připraví smluvní dokumentaci a k vám přijede jen kurýr pro podpis smlouvy. Výpověď u stávajícího dodavatele je pro vás zajištěna automaticky. A co se může pokazit? Změna dodavatele může v nejhorším neproběhnout, takže zůstanete tam, kde jste byli před tím (což se stává výjimečně). Důvod??? Vzhledem k tomu, že toto je skutečně ten nejhorší scénář, vám může být jasné, že pokusem o změnu dodavatele nic neztratíte. Můžete jen získat.

Obava, zda ušetřím

Není nic jednoduššího, než si úsporu spočítat na srovnávači Porovnej24.cz.  Pro výpočet úspory nemusíte znát ani spotřebu, program ji odhadne dle Vámi zadaných parametrů.

V tabulce níže je ukázka rozdílů v cenách. Pokud plynem topíte, v domě je roční rozdíl mezi nabídkou majoritního dodavatele a nejnižší nabídkou 8 200 Kč, v případě bytu je to 3 800 Kč.

Plyn+ domácnosti

Nabídka majoritního dodavateleNejlevnější nabídka
Plyn používá k topení; region Praha; bydlí v domě38 107 Kč30 301 Kč
Plyn používá k topení; region Praha; bydlí v bytě19 342 Kč15 553 Kč

A kolik ročně platíte vy? Odpovídá Vaše cena nejlepší nabídce na trhu?

Výběr článků

Načítám