Hlavní obsah

Zlaté pobřeží tiše vyčkává…

Novinky, Zuzana Churanová, Španělská centrála pro cestovní ruch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letoviska Salou či Cambrils na katalánském Costa Daurada neboli Zlatém pobřeží zdánlivě ještě spí. Ale to jen opravdu zdánlivě. Má to jednu výhodu. Na začátku dubna jste na promenádě skoro sami, večerní fontána je jen pro vás, sluníčko si užíváte, aniž se spálíte, a kolo si můžete půjčit kdykoliv. Je však jednoduché si tato krásná letoviska představit v plné sezóně. Ale i tak, místa je tu pro všechny dost a dost.

Promenáda v Salou

Článek

Salou je větší městečko určené spíše pro rodiny s dětmi nebo mládež, která se chce po večerech vyrazit z kopýtka. Pyšní se však skvělou pobřežní promenádou a stezkou zvanou Camí de Ronda, která lemuje ty nejlepší pláže jako Levante, Poniente či menší zátoku Capellans. Všude krásný zlatavý písek. Opravdový písek, nikoliv ten navezený, jak bývá někde zvykem. Salou neboli Salauris je zmíněno už v řeckém spise ze šestého století př.n.l. a společně s dalšími překrásnými místy patří do provincie Tarragona v jižním Katalánsku. Na přivítanou se tady podává vermut s ledem, plátkem pomeranče a olivou. Lidová pověra praví, že kdo najde ve vermutu olivy dvě, bude mít štěstí. Avšak kdo by chtěl hledat druhou olivu a navíc si pochutnat na skvělém vermutu, musí zajet do blízkého města Reus. Narodil se zde Gaudí a kdysi se město těšilo pozornosti textilních magnátů. Díky tomu se zde dochovala řada krásných secesních fasád. Je tu však hlavně skvělé muzeum vermutu s obrovskou sbírkou plakátů a všeho co třeba i vzdáleně připomíná tento nápoj.

Na dary moře do Cambrils

Cambrils je naopak městečko, které svoji rybářskou minulost nezapře. Na promenádě si můžete dát v La Galera skvělé střenky nebo langusty a krevety. Mezi kotvícími jachtami a katamarány, které lákají k projížďce, se pohupují lodě a loďky námořníků. Okolo páté místo na čaj se můžete vydat do přístavu, kde se sjíždí rybáři a místní nákupčí. Vybírá se jen to nejlepší, malé rybky se rozdávají těm, kdo si pro ně přijdou.

Na dary moře do Cambrils

Ale zpátky do Salou na dobrou večeři a víno z kraje Priorat nebo Montsant. Ve vinotéce Le Sommelier vám otevřou za malý příplatek jakoukoliv láhev, kterou si vyberete. Nádherný koncept jak spojit jídlo s vínem a zakončit den skutečným požitkem.

Na dary moře do Cambrils

Na dary moře do Cambrils

www.costadaurada.info www.visitsalou.eu

www.costadaurada.info www.visitsalou.eu www.cambrils.cat

www.tarragonaturisme.cat/es

Výběr článků

Načítám