Hlavní obsah

Kašlete na politiku, ušetřete za elektřinu už teď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánované změny v účtování tarifů elektřiny rozlítily veřejnost natolik, až se staly horkým politickým tématem. A aby také ne, když navržené ceny tarifů více zohledňují to, kdo má jaký jistič, než to, kdo kolik spotřebuje elektřiny. Na druhou stranu je dobré, že aktuální diskuze mnoho lidí upozornila, že na elektřině mohou začít šetřit hned teď.

Porovnej24.cz

Článek

Chystané změny tarifní struktury se týkají regulované části cen za elektřiny. To, kdo by měl podle navržené úpravy platit více nebo méně, je nyní možné posoudit na webových stránkách Energetického regulačního úřadu. Prozatím však není nic schváleno a pevně dáno, takže ať zjistíte cokoli, podle analytičky online srovnávače cen energií a finančních produktů Porovnej24 Veroniky Balšanové to už zítra nemusí být pravda.

„Ať se systém nastaví jakkoliv, tak vždy bude potřeba mít přehled o tom, co platíme, zda to je v pořádku a zda nemůžeme platit méně. Jediné, co vždy budeme moci sami ovlivnit jednoduše, je dodavatel čili neregulovaná část ceny energií. Vždy budeme chtít platit co nejméně a šetřit, a když nemůžeme ovlivnit celou cenu, tak alespoň její část,“ říká Veronika Balšanová.

Ušetřit na elektřině se dá podle Balšanové i tak, že pokud má klient již nastavenou nějakou distribuční sazbu, měl by se zamyslet nad tím, zda ji skutečně využívá a zda by pro něj její změna, stejně jako změna dodavatele elektřiny, nebyla výhodná.

„Každý může kontaktovat svého dodavatele, případně distributora a překontrolovat si s ním současné nastavení. Mnozí budou jistě překvapení tím, co všechno platí, aniž by museli. Mnoho lidí má například sjednanou sazbu D45d, což je sazba zahrnující užívání přímotopů, ale mnozí z těchto lidí přímotopy netopí a elektřinu využívají jen na ohřev vody. Tím pádem by mohl mít sazbu D25d,“ vysvětluje Balšanová.

Balšanová se vyjadřuje i k aktuálně chystaným změnám v účtování tarifů elektřiny. Protože se podle ní bude celá změna tarifní struktury ještě celý tento rok probírat, možná měnit, upravovat, a pak teprve schvalovat a nastavovat, není možné lidem v tuto chvíli příliš radit, jak se na ni připravit.

„Ke konci roku 2016 již bude známo, zda bude změna již na rok 2017 aktuální anebo zda se změna tarifu posune například o další rok. Lidé ale už dnes mohou sledovat cenovou nabídku dodavatelů elektřiny a správným výběrem dodavatele ušetřit tisíce korun ročně,“ uzavírá analytička Porovnej24.cz

Výběr článků

Načítám