Hlavní obsah

Do Česka přichází mikropodnikání. Lidé vydělávají peníze po práci nebo i tím, co jim doma leží ladem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete vydělávat peníze stejně dobře jako banka? Nechat si od ostatních zaplatit drahé nářadí, které vám doma leží ladem? Nebo si občas „zahrát“ na taxík? Je to překvapivě jednoduché, začít můžete hned dneska.

Do Česka přichází mikropodnikání.

Článek

Říká se tomu sdílená ekonomika a je to nenápadný fenomén, který ale už dnes ohrožuje velké firmy a jejich zisky. Oč jde? Je to jednoduché – lidé si prodávají a vyměňují služby a zboží mezi sebou. Levněji, než kdyby si to samé kupovali nebo pronajímali od velkých firem.

Tohle je pět způsobů, jak snadno můžete začít vydělávat peníze na tom, co vám doma leží ladem, nebo tehdy, když zrovna máte chvíli volna:

1. Máte doma drahé nářadí, co používáte jednou do roka? Vychytanou krosnu, se kterou zřídkakdy vyrážíte na expedice? Sušičku ovoce, jen prostě nesušíte? Existují webové stránky, přes které můžete cokoliv nabídnout k vypůjčení dalším lidem a na tom, co vám doma leží v koutě, začít vydělávat. Zkuste třeba www.sharygator.cz.

2. Zbývá vám po výplatě pár stovek nebo tisíc korun? Na spořicím účtu se vám zúročí někde pod jedním procentem. Do Česka ale přišly takzvané peer-to-peer půjčky, díky kterým můžete svoje peníze půjčit ostatním. Na www.zonky.cz stačí k investování už dva tisíce korun. Přihlásíte se, na tržišti si vyberete příběh a úrok, které se vám líbí, a můžete se spolu s dalšími lidmi někomu složit na půjčku. Vyděláváte vy, ne banka.

www.zonky.cz

3. Máte chatu, ze které je krásný výhled? Byt, ve kterém přes Vánoce nebo léto nejste? Na www.airbnb.com ho můžete nabídnout ke krátkodobému pronájmu. Každý zájemce o pronájem má na stránkách airbnb profil a hodnocení, takže se můžete dočíst, jak se choval u dalších lidí, u kterých bydlel. Budete tak mít jistotu, že si domů pouštíte spolehlivé a slušné hosty.

4. Na stránkách www.valuto.com najdete směnárnu, kde si lidé směňují peníze mezi sebou. Díky tomu, že si stanovují kurz sami, je to výhodnější než v bance. Služba ušetří peníze hlavně podnikatelům, kteří obchodují se zahraničím.

5. Máte auto, bydlíte v Praze a potřebujete si přivydělat? Zkuste www.uber.com – aplikaci, přes kterou můžete vozit ostatní lidi a nechat si za to platit, jako byste byli taxík. Ideální přivýdělek pro studenty, matky na mateřské nebo lidi s nepravidelnými příjmy. Nikdo vám neříká, kdy máte jezdit – stačí jen zapnout aplikaci, kdykoliv máte čas, a počkat si na zákazníky.

Výběr článků

Načítám