Hlavní obsah

Co je tak lákavého na pojmu „pasivní dům“?

Novinky, Xella International GmbH, Duisburg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pasivní stavění se snaží nezatěžovat okolí, čerpat z místních zdrojů, používat snadno recyklovatelné materiály vyrobené s nízkou energetickou náročností a bez závadných složek. Tím však výčet výhod pasivního domu rozhodně nekončí…

Pasivní dům

Článek

Proč chceme pasivní domy

Věděli jste, že spotřeba rodinného domu se 100 m2 plochy běžně čítá asi 0,8 m3 dřeva, nebo taky 1000 až 1500 kWh za 1 rok? Pasivní dům je budova, jejíž potřeba energie na vytápění je tak nízká, že není nutné navrhovat aktivní topný systém. Bývá totiž větrán tzv. vzduchotechnikou s rekuperací, díky níž se pomocí zpětného získávání tepla z vypouštěného vzduchu výrazně sníží tepelné ztráty.

Kvalita vzduchu je díky výše uvedenému systému větrání nesrovnatelně lepší nežli u klasické stavby. Nejenže poskytuje pravidelný přívod čerstvého vzduchu (a klasické větrání oknem tedy není nutné), ale díky zabudované filtraci a zachycení pevných částic se skvěle hodí také pro zástavby ve smogových oblastech.

Pasivní dům

Stavební materiál pro pasivní domy

Společnost Xella vyrábí stavební materiál Ytong, který splňuje všechna kritéria uvedená v úvodu a zároveň je pro stavby v pasivním standardu mimořádně vhodný. I díky tomu se Ytong stal podporujícím členem sdružení „Centrum pasivního domu“, které si klade za cíl popularizaci a podporu pasivního stavění. K vidění jsou desítky realizací po celé ČR. Navíc Xella jako jediný výrobce vyrábí stavební materiál, který je vhodný pro stavby pasivního domu i bez dodatečného zateplení.

Stavba v pasivním standardu se vyplatí

Klasický dům s užitnou plochou 100 m2 má stavební náklady ve výši asi 2,3 mil, dům nízkoenergetický 2,5 mil a dům pasivní 2,7 mil. Po započtení dotací ve výši 550 tisíc Kč se na první místo v hodnocení podle nákladů dostává pasivní dům s 2,15 mil, klasik zůstává s 2,3 mil. druhý a nízkoenergetický padá s 2,5 mil. na třetí příčku. Po deseti letech a započtení nákladů na vytápění ve výši 40 tisíc Kč zvyšuje pasivní dům s výslednými 2,19 mil výrazně svůj náskok, na druhém místě je nízkoenergetická stavba s výslednými 2,72 mil a klasik se propadá beznadějně na třetí pozici s 2,8 mil Kč. Co dodat?

Pasivní dům

Výběr článků

Načítám