Hlavní obsah

Jak se snadno zorientovat při nákupu dveří

Novinky, Dveře rychle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásadním problémem při nákupu dveří bývá neinformovanost zákazníků, kteří vybírají pouze na základě vzhledu či ceny. Přitom by je měla zajímat i kvalita dveří. Na co si tedy dávat pozor?

Rámové dveře

Článek

Papírová voština nebo rámové dveře?

Již z dob socialismu se traduje výroba dveří pomocí papírové voštiny a dvou desek. Do těchto dveří se vyřezávají různé otvory na sklo, které se pak olištovávají. Takto vyrobené dveře mívají ostré hrany. U levnějších typů dveří jsou lišty plastové nebo dřevěné, u dražších dveří bývají z MDF. Platí, že čím dražší dveře, tím se výrobci snaží lišty dělat co nejpřesněji, aby se o ně nedalo zranit a daly se lépe udržovat.

Přes všechny tyto nedostatky je tento typ dveří díky levným materiálům a jednoduchosti výroby daleko nejprodávanějším na českém trhu.

Řez dveřmi s výplní z papírové voštiny

Naproti tomu rámové dveře představují nový moderní trend. Ten se pomalu přesouvá ze západní Evropy a stále častěji je vyžadován čím dál náročnějším českým zákazníkem. I v rámových dveřích jsou ovšem rozdíly v kvalitě. Důležité je ptát se na to, zda je rám pouze z MDF nebo je uvnitř dřevěný masiv.  Rovněž důležité je dokonalé zaoblení hran a ne pouze „soft zaoblení“.

Řez dveřmi s výplní z papírové voštiny

Povrchová úprava dveří může být stejná na dveřích z papírové voštiny i na rámových dveřích. Začíná nejlevnějším lakováním, folií v dekoru dřeva, CPL laminátem až po přírodní dýhu.

Cena by měla odrážet z čeho je vyrobené tělo dveří (technologie výroby), do čeho jsou dveře oblečené (povrchová úprava) a samozřejmě to, jak se vám dveře líbí (design).

Výběr článků

Načítám