Hlavní obsah

Stavím dům z porobetonu (ytongu, hebelu) - jaká okna vybrat a na co si dát pozor?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodli jste se stavět a Vaše rozhodnutí padlo na stavění z pórobetonových tvárnic, ať už z ytongu, hebelu nebo jiného systému? Porobeton se jako spolehlivý stavební materiál úspěšně využívá již několik desetiletí. Jeho stavebně technické vlastnosti (především schopnost tepelné izolace) jsou na velmi dobré úrovni a navíc jsou průběžně vylepšovány.

OKNA.EU

Článek

Výhody využití  porobetonu pro stavbu vašeho nového domova jsou na první pohled zřejmé – vynikající tepelná izolace, velmi rozumná pořizovací cena a hlavně velmi snadné stavění jako takové, třeba i  svépomocí. Stavění z porobetonu však má samozřejmě též svoje specifika a rizika. Rozeberme si  na co je třeba dát u stavby z porobetonu  pozor při  výběru Vašich nových oken.

OKNA.EU

Základní nevýhodou porobetonu (při mnoha jeho nesporných výhodách) jako stavebního materiálu je jeho  vysoká schopnost nasáknout velké množství vlhkosti či dokonce vody jako takové. Pokud máme pórobetonové zdivo kvalitně odizolované proti zemní vlhkosti a zabráníme možnému zatékání, nemáme se v podstatě čeho obávat. To však platí pouze za předpokladu, že neuděláme zásadní konstrukční chybu a celý dům z porobetou neuzavřeme  z vnější strany difuzně nepropustnou omítkou nebo dokonce zcela neprodyšným kontaktním zateplovacím systémem z pěnového nebo extrudovaného polystyrenu.

OKNA.EU

U každého stavebního materiálu s pórovitou strukturou totiž dochází k difuzi vodní páry z interieru objektu do exterieru. Pokud však tomuto transportu vlhkosti zabráníme třeba instalací zateplení  z pro vlhkost zcela neprostupného polystyrenu, začne se nám z interieru unikající vlhkost hromadit právě v porobetonu. A jelikož porobeton je díky svému rozsáhlému porovému systému schopen nasáknou velké množství vlhkosti, stane se v něm obsažená vlhkost velmi brzy podhoubím pro vznik plísní a hub. Zdravotní rizika s tím spojená určitě není nutné nijak zvlášť rozebírat.

OKNA.EU

Kombinace porobetonu a zateplení z polystyrenu pak funguje jako takové „vlhkostní“ perpetum mobile. V zimě se veškerá vlhkost z interieru (v důsledku koupání, vaření, zalévání květin nebo jen obyčeného dýchání) nasákne do porobetonu, ale skrz nepropustný polystyren se už do exterieru nedostane. V létě pak vlhkost postupně vysychá do interieru, většinou ale stejně všechna vyschnout nestihne. A navíc z „bydlení“ v interieru přibývá stále další a další vlhkost. A v zimě celý koloběh začne opět nanovo ….

OKNA.EU

Je tedy nanejvýš doporučeníhodné nikdy nekombinovat zdivo z porobetonu se zateplením z polystyrenu!. Rozhodně doporučit lze naopak  stavění z porobetonu s tou nejlepší možnou tepelnou izolací (někdy označovaná „lambda“,…) a s co největší hloubkou zdiva jako takového.  Pro následné zateplení porobetonu lze též použít kontaktní zateplovací systém z minerální vaty nebo přímo zateplovací desky z obzvláště napěněného porobetonu (označované např. „mikropor“…).

Pokud se přes všechna výše uvedená varování přece jen rozhodnete zateplit váš dům z porobetonu zateplovacím systémem z polystyrenu, je absolutně nezbytné u všech oken instalovat parotěsné ošetření připojovací spáry. Okolí oken totiž bývá z celé stavby to nejchladnější, a proto se viditelné provlhnutí následované vznikem plísní objevuje pravidelně nejdříve tam. Instalací parotěsných pásek provlhání zdiva alespoň v okolí oken zabráníme. Neznamená to, že však parotěsné pásky dokáží zcela napravit naprosto chybnou volbu kombinace porobetonu a polystyrenu v obvodovém plášti.

OKNA.EU

Ošetření připojovací spáry oken interiérovými parotěsnými a exteriérovými vodotěsnými paropropustnými páskami lze však rozhodně doporučit při stavění z porobetonu, především s ohledem na jeho obrovskou nasákavost, raději v každém případě  - pokud nezateplujeme nebo i když třeba zateplujeme minerální vatou.

Obvodový plášť z porobetonu umožňuje dosáhnout při velmi rozumných pořizovacích nákladech velmi dobrých hodnot tepelné izolace. Je proto velmi důležité, aby i instalovaná okna a dveře měla co nejlepší tepelnou izolaci.  Do domu z porobetonu je tedy třeba vždy volit okna s izolačním trojsklem a teplým nekovovým meziskelním rámečkem Swisspacer-V, případně TGI. Důležitá je rovněž dostatečná stavební hloubka profilu (či počet komor) a trojitý systém středového těsnění.  Taková okna a dveře nejenže nám ušetří opravdu spoustu tepla na vytápění, ale rovněž si můžeme být jisti, že se nám nebudou v chladných zimních dnech rosit.

OKNA.EU

Rozhodně lze do domů z porobetonu doporučit kvalitní poctivá plastová nebo plastohliníková okna s trojsklem a trojitým těsněním. Vyhnout je však třeba se plastovým oknům nejisté kvality nebo bez poctivého vyztužení ocelovými pozinkovanými profily. Vzhledem k velké náchylnosti domů z porobetonu ke zvýšení vlhkosti v interieru nelze rovněž příliš doporučit pořízení dřevěných nebo dřevohliníkových oken.  Zvýšená vlhkost jim totiž rozhodně nesvědčí a delší expozice relativní vlhkosti nad 60 % je dokáže zcela nenávratně zničit. Stále více stavebníků volí do rodinných domů okna hliníková, která téměř nemaji rozměrová omezení a díky minimální délkové roztažnosti umožňují konstruovat prosklené plochy i opravdu velkých rozměrů.

OKNA.EU

Pokud zvolíte pro váš domek z porobetonu  plastová, plastohliníková či hliníková okna od společnosti OKNA.EU sro., v každém případě dostanete poctivé a kvalitní výrobky, s  nejlepšími tepelně izolačními vlastnostmi na trhu, velmi vysokou životností a spolehlvostí. Odbornost a zkušenost týmu společnosti OKNA.EU sro je pak zárukou pečlivého a odpovědného návrhu konstrukčního řešení a kvalitní a bezproblémové realizace Vašeho projektu.

Ing. Jiří Chomát, OKNA.EU s.r.o, www.OKNA.EU

Výběr článků

Načítám