Hlavní obsah

Díky teplu z exkrementů či odpadu obyvatelé českých obcí výrazně ušetří

Novinky, KLASTR Bioplyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplo z bioplynových stanic pomáhá rozvoji obcí i peněženkám místních občanů. Bioplynky využívají k výrobě elektřiny a tepla exkrementy hospodářských zvířat a energetické plodiny, někdy i bioodpad z domácností nebo obchodů s potravinami.

KLASTR Bioplyn

Článek

Bioplynky zpracovávají suroviny, s nimiž musí nějak naložit každé hospodářství nebo obec. Ve srovnání se skládkováním nebo hnojením polí kejdou se vznik bioplynu v bezpečně uzavřených fermentorech obejde bez šíření obtěžujícího zápachu.

A co z Německa známé komunální bioplynky? Ty zpracovávají biologicky rozložitelné odpady, které zatím u nás končí na skládkách. Jednu z mála najdeme v Kněžicích u Nymburka, kde zásobuje levným teplem většinu domů. Je to výhodné – za jeden GJ tepla platí místní pouhých 290 Kč, polovinu průměrné ceny v ČR.

KLASTR Bioplyn

„Díky moderní technologii mohou být zemědělci i celé obce energeticky soběstační, protože vedlejší produkty své činnosti přemění na teplo a elektřinu. Ty se mohou stát doplňkovými zdroji jejich příjmů. Mnohým z nich mohou zachránit podnikání,“ vysvětluje Ing. Jan Habart, PhD. z CZ Biom. CZ Biom je členem Klastru bioplyn, který spojuje podnikatele a vědecké instituce zkoumající využití bioplynu v Česku a vede informační kampaň Bioplyn rozvíjí venkov.

Výběr článků

Načítám