Hlavní obsah

Bez bolesti je svět růžovější

Novinky, Zentiva, k.s.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už Vás zase bolí hlava? A Váš partner nechce věřit, že Vás hlava bolí tak často? Argumentujte vědeckými fakty!

Bez bolesti je svět růžovější

Článek

Vědci již dnes vědí, že mozek mužů a žen pracuje rozdílně. Také vnímání a interpretace bolesti je tak mezi pohlavími rozdílná. Existují pro to důkazy jak experimentální, tak klinické. Většina studií ukazuje, že práh bolesti je u žen nižší než u mužů a ženy tak vnímají bolest více. Také určité typy bolestí jsou u žen častější – například právě migrény.

Dalším parametrem pak ale může být i schopnost bolest zvládat. Literatura uvádí, že bolestmi pohybového aparátu trpí častěji ženy, ale naopak, muži si kvůli této bolesti častěji berou pracovní neschopnost.1

Při stresu mozek vyplavuje k překonání akutní bolesti endorfiny a další podobné látky, které jsou schopny bolest i dočasně potlačit. Ve chvíli, kdy se vyčerpají, práh bolesti a hranice tolerované bolesti se sníží. To se děje u chronické bolesti, kdy se bolest už zabydlí natrvalo.2

Ačkoliv je v dnešní době již k dispozici celá řada účinných léků proti bolesti, snažíme se často bolest překonat sami, bez jejich pomoci. Přitom například při nečekané bolesti hlavy, bolestech zubů nebo bolestech zad Vám mohou osvědčená analgetika pomoci. Češi spoléhají většinou na tradiční růžový IBALGIN®, případně na PARALEN®. Tuto důvěru potvrdila také letošní anketa časopisu Reader´s Digest, kde čeští spotřebitelé potvrdili IBALGIN® jako DOBROU ZNAČKU v kategorii bolesti již několikátým rokem po sobě.  Ukazuje se tak, že v otázce léčby bolesti patří Češi  k patriotům, kteří se spoléhají na tradiční české výrobky, ke kterým IBALGIN® i PARALEN® patří a které se v Čechách vyráběly a stále vyrábějí. Můžete ale také vyzkoušet i některé méně známé léčivé přípravky se značkou IBALGIN®.

Ibalgin

Silné bolesti hlavy a migrény patří k často se vracejícím bolestem4, kde se každá minuta bez bolesti počítá. Ačkoliv růžový IBALGIN® 400 většině z nás začne zabírat již za 30 minut, existuje možnost, jak se s bolestí vyrovnat ještě dříve. IBALGIN® RAPID obsahuje formu ibuprofen lysinátu, který se významně rychleji vstřebává do krevního oběhu, a tak se dostává ke zdroji bolesti rychleji než běžný ibuprofen. Záleží tedy jen na Vás, pro jakou formu se rozhodnete, nakolik Vás bolest omezuje a jak rychle se jí chcete zbavit.

Mezi nejčastěji se vyskytující bolesti však patří bolesti zad, které trápí téměř 70 % dospělé populace. Trend stálého růstu počtu nemocných s bolestí zad se objevuje v mnoha vyspělých zemích od 50. let 20. století. Na vině je pravděpodobně ve velké části případů nedostatek pohybu a sedavý životní styl. Přiměřená pohybová aktivita a prevence nadváhy mohou pomoci těmto bolestem předcházet.1

Pokud Vás však bolesti zad občas přepadnou a chcete si od nich ulevit – léčivé přípravky řady IBALGIN® patří k osvědčeným pomocníkům. Při silných bolestech kloubů, svalů nebo zad můžete účinek tablet IBALGIN® 400 podpořit nanesením gelu nebo krému s obsahem ibuprofenu na postižené místo (např. IBALGIN® gel nebo IBALGIN® krém). Jde o efektivní kombinaci, při které navíc používáte stejnou účinnou látku ve dvou formách – v tabletách i v krémové nebo gelové formě.

Ibalgin

Při sportovních úrazech nebo i běžných pádech (například na vlhkých dlaždičkách v koupelně nebo na schodech) se k bolesti a otoku přidávají také modřiny. Právě pro tyto případy se hodí IBALGIN® DUO EFFECT krém. Název léku napovídá, že obsahuje kombinaci dvou účinných látek – ibuprofenu a heparinoidu. Ibuprofen působí přímo v místě bolesti, kde zmírňuje zánět i případné otoky a především uleví od bolesti. Heparinoid brání tvorbě krevních sraženin a urychluje vstřebávání modřin. Léčivý přípravek je bez parfemace. Pro rychlejší vstřebání léčivých látek můžete také použít neprodyšný obvaz.

Lékař Vám může IBALGIN® DUO EFFECT krém doporučit také k léčbě některých zánětlivých revmatických onemocnění, jako je postižení kloubních pouzder, šlach a svalových úponů (např. tenisový loket).

Ibalgin

IBALGIN®, stejně jako ostatní analgetika, by se neměl bez konzultace s lékařem používat dlouhodobě – v případě tablet maximálně 7 dní, v případě gelu nebo krému maximálně 14 dní.

Před použitím IBALGINu čtěte pečlivě příbalový leták. Příbalový leták uvádí vzájemné působení IBALGINu s jinými léčivými přípravky a upozorní Vás na choroby či stavy, při nichž nelze léčivé přípravky IBALGIN® užívat. Najdete v něm také vyjmenované případné nežádoucí účinky.

Dnes již záleží jen na Vašem rozhodnutí, zda bolest přetrpíte nebo použijete účinná analgetika, která Vám pomohou v boji s bolestí.

Poznámka:

Shodně uvádí:

1)    Rokyta R. a kolektiv, Bolest a jak s ní zacházet, Grada, 2009

2)    Opavský J., Bolest v ambulantní praxi, Maxdorf, 2011

Kromě výše uvedených publikací byly při zpracování článku použity také spotřebitelské výzkumy společnosti SANOFI.

IBALGIN® 400 je lék k vnitřnímu užití. Obsahuje ibuprofen. Před použitím čtěte pečlivě příbalovou informaci.

IBALGIN® RAPID je lék k vnitřnímu užití. Obsahuje ibuprofen-lysinát. Před použitím čtěte pečlivě příbalovou informaci.

IBALGIN® GEL je lék k vnějšímu užití. Obsahuje ibuprofen. Před použitím čtěte pečlivě příbalovou informaci.

IBALGIN® KRÉM je lék k vnějšímu užití. Obsahuje ibuprofen. Před použitím čtěte pečlivě příbalovou informaci.

IBALGIN® DUO EFFECT je lék k vnějšímu užití. Před použitím čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Výběr článků

Načítám