Hlavní obsah

Cabo Verde – Kapverdy - ráj v Atlantiku

Novinky, Exim tours

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Prahy rovnou k Zelenému mysu „…a když Bůh dokončil Stvoření světa a pohlížel na své dílo, spráskl ruce, drobečky z jeho rukou spadly do moře a vytvořily nádherné místo – Kapverdské ostrovy.“ To praví jeden z mýtů vyprávěných na Ostrovech Zeleného mysu, uprostřed rovníkového Atlantiku.

Eximtours

Článek

Cestovalo se sem dosud v zimní sezoně. Od letoška poprvé připravila lety a pobyty na tomto překrásném místě naše největší cestovní kancelář EXIM Tours i na léto.

Pláže se tu táhnou až k obzoru a skoro byste se na nich ztratili jako v poušti, nebýt modrých vln oceánu, jež na ně doráží. Bílý písek místy přerušují barevné plachty sítí rybářů, jak je rozprostřou na slunci. Ještě nedávno jste se mohli domů dovolat tak leda z telefonní budky v hlavním městě, proto se Kapverdám přezdívalo též „ráj bez mobilů“, ale nyní se lze prakticky z celého souostroví českým mobilem bez problémů dovolat. Pokračovatelé portugalských kolonizátorů, kteří od 15. století využívali ostrovy jako překladiště otroků a zastávku při zámořských plavbách, je později nechali více méně ležet ladem, a tak zůstaly dlouho panenské, bez citelnějšího vpádu masivního turismu.

Na Kapverdách nejsou výškové hotelové komplexy, města přeplněná obchody, ani historické památky na každém kroku. Sem se jezdí za klidem a odpočinkem, za procházkami po nekonečných plážích, za větrem oceánu.  Když nechcete, lidi skoro nepotkáte. Tady můžete tak zvaně „vypnout mozek“. I souostroví - Cabo Verde – znamená No stress. Paraiso di Atlantico - Atlantický ráj - říkají tomu místní.

Ale umí se tu i žít dlouho do noci. Ve zdejších restauracích a barech hraje večer živá hudba, ve vyhlášené diskotéce Pirata je zážitkem strávit noc při karibských a latinsko-amerických rytmech. Obdivují se tu krásné ženy a hříšný tanec funána, i oceánem a sluncem ošlehaní rybáři. Ty můžete po ránu pozorovat při lovu tuňáků, ale i humrů a langust.

Na Kapverdy se také jezdí vášnivě surfovat.  Pláž Ponta Preta na ostrově Sal je jedním z nejvyhledávanějších míst pro windsurfing a kitesurfing na světě. Konají se zde každoročně nejvýznamnější závody v tomto sportu.

Výhodná poloha v pasátových mořích, jižnější než např. Dominikánská republika či Jamajka, zaručuje teplé a stálé počasí. Protože tady prakticky nic nekvete, vzduch je skvělý pro alergiky. Voda je tyrkysová a čistá, protože jiný svět je daleko. Nejbližší pevninou je africký Senegal vzdálený 500 km.

Každý z deseti ostrovů, vzniklých sopečnou erupcí, je jiný. Prázdninovými cíli jsou pláže na Boa Vista nebo Maioo, ale především na ostrově Sal, kde se také přistává na mezinárodním letišti. Nenechte se zmást na první pohled z letadla nevzhlednou plackou.

Pobřeží je vyhledávaným lákadlem potápěčů. Objevují podmořský svět plný jeskyní a navíc se mohou stát společníky zdejším velkým želvám, které tu žijí ve volných vodách. Zkušení potápěči si oblíbili oblast Buracona pod horou Monte Grande – potkávají tu i žraloka citrónového, murény, velké langusty, ropušnice a slyší zpěv vorvaňů. Velryby je vidět i z pláže, jak vyskakují nad hladinu a padají zpět do vody.

Nejkrásnější pás Kapverd je v zátoce u městečka Santa Maria. Pláž je široká místy až 200 metrů a projít ji celou znamená výlet skoro na celý den. Ve vodě je však třeba dávat pozor na místy velmi silné proudy.

Oblíbeným místem na ostrově Sal (tzn. Sůl – podle dřívější těžby soli) je solný důl s jezerem Pedra de Lume, kde si plavete jak v Mrtvém moři, a jehož léčivé účinky jsou prý zázračné.

Snad nejzelenějším ostrovem je Santo Antao, místo impozantních horských scenérií s největším vulkánem Topo Coroa. Právě tady můžete ochutnat kapverdský národní mok – tradiční pálenku z cukrové třtiny – místní grog, který s tím naším nemá nic společného. Říká se mu zde  grogue. Pláž pokrytou černým pískem najdete na vulkanickém ostrově Fogo se stále činnou sopkou, která ze svých téměř 3 tisíc metrů dominuje celému souostroví.

Největším a nejlidnatějším ostrovem je Santiago s hlavním městem Praia, kde  kromě rušného tržiště  za návštěvu určitě stojí nejstarší stavba Kapverd – pevnost Sv. Filipa. Právě o ni se s Portugalci celá staletí přetahovali piráti, z nichž nejproslulejší byl Sir Francis Drake.

Vám, kteří toužíte získat alespoň co nejzákladnější představu o zdejší přírodě, kultuře i historii, lze doporučit týdenní okruh po souostroví, kde se seznámíte s ostrovy Sal, Santiago, Santo Antao i Sao Vicente. Pro vás, kteří chcete jen relaxovat, můžete využít plážový program v kombinaci s pobytem na ostrovech Sal a Bea Vista.

Z Prahy vozí turisty k Ostrovům Zeleného mysu přímými charterovými leteckými spoji největší česká cestovní kancelář EXIM Tours. Let z Prahy trvá kolem šesti hodin, časový posun je minus 2 hodiny.

Výběr článků

Načítám