Hlavní obsah

Nábytek z banánového listu je zajímavá alternativa

Novinky, La Casa Nova, spol. s r.o.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o nábytek z přírodních materiálů výrazně roste. Chalupy, chaty, zimní zahrady, ale i relaxační kouty běžných domácností oživuje stále častěji kvalitní nábytek z masivního dřeva, z ratanu, vodního hyacintu a v poslední době i z točeného banánového listu.

Článek

Když si staří Barmánci nebo Indonésané pokuřovali tlusté doutníky ze sušeného banánového listu, ani je nenapadlo, že kouří materiál na výrobu nábytku. Přitom v posledních letech zájem o nábytek z banánového listu velmi strmě roste. Není divu, jde o přírodní materiál, obnovitelný zdroj, dostupný na mnoha místech světa, s vynikajícími vlastnostmi a velmi příjemným vzhledem.Banánový list se suší, stáčí a nakonec se z něj vytváří pevné provazy (Abaca), které slouží pro výplet.

„Pro zvýšení odolnosti a stability se banánový list vlétá do sítě z přírodního ratanu, na pevnou kostru z masivního dřeva,“ popisuje způsob zpracování Tereza Rážová ze společnosti La Casa Nova (www.lacasanova.cz), která se výrobou a dovozem nábytku z přírodních materiálů zabývá.

Nábytek s výpletem z banánového listu se dá bez problémů použít i v exteriérech, snese i vysokou vlhkost, ale jedná se o přírodní materiál, jehož použití na přímém dešti nebo sněhu není doporučováno. Naopak pod střechou kryté pergoly či altánu se nábytek z banánového listu promění v nádherný dominantní estetický prvek.

Výběr článků

Načítám