Hlavní obsah

Na burze můžete vydělat na pohybu cen akcií i na dividendách

Novinky, Fio banka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dividendy nemusíte získat jen prostřednictvím politického přerozdělování (ČEZ). Jak se dostat k dividendám oblíbených společností na burze?

Článek

Investování na burze se věnuje stále více Čechů - láká je nejen perspektiva vysokého výnosu, ale i možnost rozhodovat o svých financích. Tedy buďto investovat dlouhodobě, nebo aktivně vydělávat na růstu nebo poklesu cen akcií. Pro dlouhodobé investice do akcií jsou oblíbené zejména tituly, které svým majitelům přinášejí nějaký pravidelný výnos, tzv. dividendu.

Dividenda je výnos vyplácený akciovou společností ze zisku těm investorům, kteří její akcie drželi v předem daný den -  tzv. rozhodný den pro výplatu dividendy. Nejoblíbenějšími firmami v ČR vyplácejícími dividendu jsou Philip Morris (za rok 2009 činí hrubá dividenda 780 Kč na akcii), Telefónica O2 (40 Kč na akcii) nebo Komerční banka (170 Kč). Na své si přijdou i akcionáři ČEZu, který svým majitelům plánuje vyplatit 53 Kč na akcii.

Chtěli byste mít přístup k akciím a dividendám i vy? Burzovní on-line aplikaci získáte zdarma. Jak na to?

Výběr článků

Načítám