Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zombie se probraly, jsou aktivní

Zombie jsou populární v masové kultuře. Jsou o nich natočeny různé filmy a seriály a diváci se kochají příjemnou hrůzou, že tyhle hororové bytosti nemohou existovat ve skutečnosti, takže se nic neděje, je to jen zábava. No jak se to vezme.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ode dneška je po celý únor zavřeno pro veřejnost Leninovo mauzoleum na Rudém náměstí v Moskvě. Prý je potřeba provést udržovací práce. Je fakt, že Lenin v mauzoleu není zombie, ale mumie. Jenže komunisté, kteří jak pravidelně přicházejí k jeho sarkofágu, tak vycházejí do ulic s portréty Lenina a Stalina a intenzivními vzpomínkami na dobu, kdy mohli jejich ideoví předchůdci beztrestně vraždit miliony nevinných, druhem zombie bezesporu jsou.

U nás by mohl být předmětem vědeckého zkoumání stav prezidenta republiky. Nereagoval na ustavení nové vlády, nepadlo od něj jediné slovo o napětí v Evropě vyvolaném chováním Putinova Ruska, zato se objevil ve stavu, který připomíná starého Brůnu, na videu z čínských zdrojů. Ale i kdyby byl Miloš Zeman zombie, moc toho za dobu, která mu zbývá na prostraci v Lánech a na Hradě, již za současné vlády pravděpodobně nesvede. Ale na poklony do Pekingu případně do Moskvy se nejspíše ještě zmůže.

Zato je velmi činorodý jiný politik, který působí jako kdyby byl na klíček. Míním Tomia Okamuru s jeho nekonečnými řečmi ve Sněmovně. Hayato Okamura rozhodně není strážcem svého bratra, ale zná ho lépe než kdokoli jiný ve veřejném prostoru. Hayato dnes napsal: „Tomio právě mluví ve Sněmovně, jakoby měl jasné zadání z Kremlu co nejvíce rozdělit a paralyzovat českou společnost. V kritické situaci podrývá bezpečnost naší země a jejích občanů.“ Hle, propojení na zombomumie z Rudého náměstí!

Ale ani T. Okamura není ta nejnebezpečnější zombie. Bez obyvatel, kteří ho volebními hlasy přivedli a stále drží tam, kde v politice je, nebude znamenat nic, jen bizarní ukázku exotického českého vlastence. Nejhorší zombie, tentokrát nikoli ze seriálu, ale z reality, se probraly a jsou aktivní s maketami šibenic v rukou. Ministr vnitra Vít Rakušan po nedávném vyhrožování poslancům a novinářům napsal o šibenici, kterou obyvatelé vyhrožovali: „Jasný symbol nenávisti, která se jako další nebezpečný vir šíří naší společností.“

Dodal, že „odborníci na našem ministerstvu úterní šibeniční exces detailně vyhodnocují a následně navrhnou konkrétní kroky, jak sjednotit přístup příslušných orgánů k takovýmto incidentům“. Uvidíme, jestli budou tyto kroky účinné. Proti upírům vypracovala lidová tvořivost hned několik zbraní. Co platí na zombie, nevíme. Stačil by zákon.

Očima Saši Mitrofanova

Alexandr Mitrofanov komentuje nejčastěji vnitropolitické dění a témata spojená s vývojem v Rusku. Přehrát si tento podcast můžete také na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám