Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zeman se chopil kanystru

Právo, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov.

Článek

Po oslavách 25. výročí listopadu 1989, jejichž symbolem se staly červené karty Miloši Zemanovi, se vášně mohly uklidnit. Anebo mohl někdo chrstnout benzín do ohně. Dlouho se nečekalo. S kanystrem vyrukoval prezident.

Politik Miloš Zeman vždy používal na kontroverzní činy ochranný obal, který odkazoval na někoho jiného či na okolnosti. Oznámení, že v lednu zve do Prahy Vladimira Putina, je rovněž obklopeno slovy jako bublinkovou fólií.

Má to být akce židovských organizací k připomenutí holocaustu. Proč má zrovna k ní mít vztah prezident natolik, že pozve hlavy států, které byly vítěznými mocnostmi ve druhé světové válce, Hrad nevysvětlil. Není třeba mít velkou představivost, aby člověk usoudil, že to může být právě kvůli Putinovi.

Za současné napjaté situace ve vztazích mezi Západem a Ruskem by se mohlo pražské setkání lídrů světových mocností k urovnání problémů, které tíží Evropu a svět, stát vynikajícím českým počinem. Případné nadšení ale tlumí fakt, že Hrad vůbec neví, zda jeho pozvání někdo vyslyší. Příprava schůzek na nejvyšší úrovni takto nevypadá. Významné summity se oznamují až ve chvíli, kdy je jasné, že se uskuteční.

Jestliže nakonec státníci pozvání zdvořile odmítnou, zbude z toho jen jistota, že Zemanova postalbertovská reakce byla opsána ze Švejka: „Zkazili jste mi oslavu, tak tady máte přes držku. Jen se vztekejte, že jsem pozval Putina.“ Kdyby ale nastala situace, že místo Obamy, Hollanda, Camerona a Putina budeme v lednu mít v Praze jen Putina, bylo by to vyhrocené.

Vábnička zapůsobila bezvadně. V mžiku se na sítích objevily ohlasy lidí mimo Prahu, že tohle si tedy nenechají ujít a do hlavního města přijedou, aby posílili řady demonstrantů. Tentokrát už nejen proti Zemanovi, ale proti Zemanovi a osobě jemu politicky blízké. Masové manifestace jsou živnou půdou nejen pro občany, kteří přišli vyjádřit svůj názor, ale i pro osoby zalykající se hněvem až ke ztrátě soudnosti a také pro předem připravené provokatéry.

Kdyby se protesty, ať už přičiněním kohokoli, zvrtly z klidné demonstrace na házení nejen vajíček, ale třeba dlažebních kostek či Molotovových koktejlů, byla by to dobrá záminka pro zásah státní moci. V zájmu stabilizace.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Možná k Putinově návštěvě ani nedojde. Pokud ano, mají lidé, jimž Zeman ukazuje kanystr, jasnou volbu. Buď hasit benzín vodou emocí, což znamená ještě větší dopuštění, nebo použít hasicí přístroj chladné rozvahy: komu a čemu toto všechno má sloužit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám