Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Vráťa sem, Vráťa tam

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Slibně se vyvíjející spolupráce mezi Čínskou lidovou republikou a Českou republikou dostala trhlinečku sic velkou jen jako zrnko rýže, leč pálivou jako kung pao se třemi papričkami.

Čínská firma, jejíž jméno bylo z bezpečnostních důvodů utajeno, protože má styky s místní rozvědkou, dostala v rámci rozvíjení ekonomické diplomacie zakázku přímo z Pražského hradu. Má vymyslet, vyrobit a nainstalovat důmyslné zabezpečovací zařízení, které by přispělo k tomu, jak řekl pan prezident, „aby hrad, který přežil 1000 let, nedostal nějakým bombovým útokem takové trhliny, že je pak budeme dalších 1000 let opravovat“.

Hladký chod vývoje a výroby v provozech ozdobených plyšáky Krtečkem, Pandou a Jaroslavem Tvrdíkem byl však nečekaně přerušen a věc je momentálně u ledu. Kde udělali čínští soudruzi chybu? Korespondence mezi Pekingem a Prahou, která se nám dostala do rukou, není úplná a obsahuje jinotaje, které se nepodařilo rozluštit. Například proč obdrželo objednané zařízení krycí jméno Vlekař.

„Víte, co je zabezpečovací zařízení?“ řekl nám vysoce postavený zdroj z hradních komnat, který si nepřál být jmenován, protože ho beztak všichni znají. „Zabezpečovací zařízení je zařízení, které má plnit zabezpečovací funkci. Při vaší inteligenci si jistě dokážete představit trenýrkovou bombu. No a právě na detekci a odhalení takovéto trenýrkové bomby má být toto zabezpečovací zařízení, o jehož vývoj a výrobu jsme požádali čínské partnery, zaměřeno.“

Na náš dotaz, proč dostalo jméno Vlekař, zdroj pouze sdělil: „Vráťa sem, Vráťa tam“.

Po vyhodnocení této informace jsme se dostali o krok blíž k rozlousknutí oříšku skřípající spolupráce. Investigativní práce našich spolupracovníků nakonec dovolila zrekonstruovat celý příběh. „Vráťa sem, Vráťa tam“ je šifrované poselství, které mělo Číňanům oznámit, že bezpečnostním rámem bude několikrát denně procházet oběma směry kancléř Vratislav Mynář. Toto se stalo nerozbornou součástí zadání nebo, jak říká pan prezident, conditio sine qua non.

Jenže čínská firma má nařízeno dávat do podobných zařízení software, který hlásí procházející jedince bez bezpečnostní prověrky. V korespondenci je tato skutečnost vyjádřena větou: „Nemůžeme splnit požadavek na detekci TB, nebude-li nainstalována notifikace osob bez BP.“ Z Prahy odešla odpověď: „TB a BP souhlasí, žádáme výjimku pro VM.“ Po čínské reakci se proces zastavil: „Omlouváme se, ale v naší stabilizované zemi nemůžeme nesplnit nařízení, aniž bychom riskovali vězení či veřejnou popravu. Přejeme Slavii hodně gólů.“

Hrad se k věci odmítá veřejně vyjádřit. V kuloárech jsme ale zachytili dva hlasy místních úředníků. Jeden cosi říkal o pekingské kavárně, druhý o přizdisráčích při Velké zdi. Zpracovává se obchodní dopis do Moskvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám