Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Trdlo a nepřizdisráč vytahují čínskou kartu

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řeč bude o trdlu a nepřizdisráčovi. Aby bylo jasno, jde o označení, které je hodnotícím soudem. V jednom případě v písničce Roušky od Xindla X a trdlem je míněn Andrej Babiš. Ve druhém případě jde o sebehodnotící soud Zemanova kancléře Vratislava Mynáře.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Začátkem srpna 2013 prohlásil, že členové vlády mají jeho důvěru. „Buď věřím, že je to vláda odborníků, a potom věřím i krokům, které dělá. Anebo radši budu přizdisráč a budu čekat, než jí někdo něco dovolí,“ vyjádřil se Mynář. Z kontextu vyplývá, že za přizdisráče se v žádném případě nepovažuje. Ergo je nepřizdisráč.

Nyní se ukázalo, že spolu se svými hradními kolegy a z pověření prezidenta republiky v podstatě zachránil Česko. Pozoruhodný rozhovor na toto téma je zde. Zároveň opakuje vděčnost Čínské lidové republice na tiskových konferencích vlády ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček v červeném svetru, který není červený proto, že kopíruje barvu čínské vlajky. To v žádném případě. Je to český svetr.

Pokud si někdo myslí, že Čína teď dodávkami zdravotních pomůcek nedělá politiku, může se odebrat do společnosti trdla (připomínám, že jde o hodnotící soud o státnických kvalitách Andreje Babiše), které si stále stěžuje, že politici nyní dělají politiku.

BIS rok co rok varuje před nepřátelským charakterem činnosti ČLR na území Česka. Ředitel BIS Michal Koudelka nedávno k Číně řekl: „Jakákoliv snaha zasahovat do zahraniční politiky Česka a ovlivňovat rozhodování českých politiků je naprosto, naprosto nepřijatelná. Jsem připraven udělat cokoliv, abych tomu zabránil.“ Vládní a hradní trend posledních dnů se s tímto záměrem viditelně rozchází.

Bývalí náčelníci generálního štábu Petr Pavel a Jiří Šedivý volají po větším a koordinovanějším zapojení českých výrobců roušek, respirátorů a dalšího zdravotnického materiálu. Zůstat dlouhodobě závislí na dovozu z Číny vidí jako bezpečnostní riziko. Ale mýtus o hodné Číně, živený z nejvyšších míst, frčí velkou rychlostí.

Reakce senátora Václava Lásky na tuto novodobou pohádku stojí za zhlédnutí zde. Jenže lidé, obzvláště voliči Miloše Zemana a Andreje Babiše, mají pro pohádky, zejména ty spojené s politikou, mimořádně silnou náklonnost.

Babiš se veřejně k Číně příliš nevyjadřuje. Nadává hlavně na Evropu. Možná mi ale něco uniklo a už vysvětlil, že zdravotnictví je v kompetenci jednotlivých členských zemí EU a že Evropská banka vyčlenila 750 miliard eur (přes 20 bilionů Kč) na pomoc zpomalující ekonomice Unie. Nebo to zamlčel?

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Důležité je, že se zasnil, jak by chtěl být čínským vůdcem, kterému nepřekáží otravná demokracie zde. Pak by bylo konečně líp.

Reklama

Výběr článků

Načítám