Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Přátelé nepřítele v napadené zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zařazení České republiky na ruský seznam nepřátelských států je od Ruska škodlivá hloupost. Frekvenci 1 to v neděli řekl prezident Miloš Zeman. Seznam zveřejnilo Rusko v pátek, vedle Česka na něj zařadilo ještě Spojené státy.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

„Vždy je špatné býti nepřítelem. Z ruské strany je to hloupost, protože dělat si nepřátele z bývalých přátel je chyba. Když nemůže být přátelství, ať jsou alespoň korektní vztahy,“ řekl Zeman.

Pokusme se zjistit, zda si Kreml opravdu udělal „nepřátele z bývalých přátel“. A kdo jsou lidé, které v Česku bere jako přátele i po úředním vyhlášení nepřátelství.

V sobotu se v ruských médiích objevila zpráva, že český prezident vystoupí s mimořádným provoláním k občanům. Už jen nestoři české žurnalistiky si pamatují úsloví z dob vlády komunistů Dočkej času jako četka TASSu. Bylo to lidovější vyjádření tehdejšího pravidla: nejdříve musí oznámit důležitou zprávu Moskva, teprve potom se mohou přidat Praha a Bratislava. Vzhledem k tomu, že hlavní tiskovou agenturou Ruské federace je stále Telegrafní agentura Sovětského svazu čili TASS, závan zatuchlých časů byl zřetelný. Novinka byla, že Kreml dělal PR Zemanovi, nikoli naopak.

Česká republika byla v uplynulých dnech terčem kritiky nejen prezidenta Vladimira Putina, který označil české chování za absurdní. Ruské ministerstvo zahraničí na základě článku v MfD prohlásilo, že „české úřady nejenom nejsou schopny provést objektivní vyšetřování (Vrbětic), ale nedokážou ani vytvořit logické vysvětlení nepředložeností, jež se dějí na území jejich vlastní země“. Členka zahraničního výboru Státní dumy Jelena Paninová uvedla, že se ČR dostala na seznam nepřátelských států kvůli „celé řadě provokací, které tamní úřady rozpoutaly doslova z ničeho, počínaje mytickou 'otravou' komunálních politiků až k nechvalně známým výbuchům, které připisují ruským tajným službám, a následnému vypovězení diplomatů“.

Koho jmenovitě haní Kreml v Česku? Ministra vnitra Jana Hamáčka? Ne, i když se včera Hamáček v Partii Terezie Tománkové snažil vytvořit dojem, že je něco jako česká šéfka Jamese Bonda zvaná M, přičemž je H. Prezidenta Miloše Zemana? Ne, ten je naopak vždy vítán. Ministryni Marii Benešovou? Nikoliv. Zmatky, které tvoří spolu se Zemanem vytahováním údajných různých verzí vyšetřování Vrbětic, jsou vítanou záminkou pro kremelská prohlášení, že Česko řídí schizofrenici.

Záporně byl vylíčen premiér Andrej Babiš nebo, jak jsme se před chvílí přesvědčili, pražští starostové Ondřej Kolář a Pavel Novotný. Ale Zeman a Benešová zůstávají pro Kreml podle jeho reakcí přáteli.

Nechávám na vážených čtenářkách a čtenářích, jak se říká přátelům nepřítele na vlivných místech napadené země.

Reklama

Výběr článků

Načítám