Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Podmínky přicházejí přes Kreml

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Pozítří začíná sjezd ČSSD. Bohuslav Sobotka v balíčku svých návrhů, nápadů a snů zmínil také případnou vládní spolupráci s KSČM po sněmovních volbách. Zdůvodnil to tím, že dnes komunisté většině českého obyvatelstva nevadí, sociální demokraté s nimi spolupracují v krajích, ba i Andrej Babiš je předlistopadový komunista a nikoho to podle Sobotky neprudí (jiné slovo z jeho nového slovníku zde používat nebudu).

Šéf ČSSD ale měl podmínku: komunisté se musí zavázat, že uznávají členství České republiky v EU a NATO jako základ vládní zahraniční politiky. Vzápětí přišla odpověď z KSČM. Pěkně stylová, jako za starých časů. Komunističtí zástupci se vyjádřili prostřednictvím prokremelského listu Izvestija: originál zde, český překlad zde.

Podmínkou komunistů, za které jsou ochotni uvažovat o vládě s ČSSD, je tedy narovnání vztahů s Ruskem, zrušení protiruských sankcí a vyhlášení referenda o setrvání země v NATO. Sankce jsou záležitostí EU, v referendu by KSČM agitovala pro vystoupení z Aliance a už se dala slyšet, že bezpečnost ČR by měla zajišťovat spolupráce s Ruskem a Čínou.

Copak komunisté, ti jsou důslední. Jak se ale k tomu postaví, a to zrovna na sjezdu, sám velkodušný Sobotka? Omlouvám se čtenářům a zvláště čtenářkám (a přeji těm z nich, které tento svátek uznávají, vše nejlepší k MDŽ!) za nevhodné výrazivo, ale když člověk píše o takovém drsňákovi jako premiér, prostě tomu vlivu neodolá: Komunisté na Sobotku s chutí vystrčili prdel zpoza kremelské zdi.

Dnes dopoledne jsem se bavil na Twitteru s panem V. M. a snažil jsem se mu zdůvodnit, proč jeho názor, že Sobotka připravuje slučovací sjezd s KSČM a následně začlenění Česka do Ruské federace, mi přijde přehnaný až hloupý. Nakonec jsme debatu ukončili s tím, že mi sdělil, že šlo z jeho strany o nadsázku.

Jak zareaguje Sobotka na komunistickou vytříbenou provokaci, za kterou by lidé z KSČM měli dostat jedničku s hvězdičkou? Dokonale dostali premiéra a šéfa soc. dem. do situace, z níž se nemůže vykecat.

Pokud to přejde mlčením, bude za měkkýše, který se bojí postavit čelem ke kremelské zdi. Jestliže se to pokusí zamluvit, mohou to komunisté opakovat donekonečna, až si na to všichni zvyknou. Navíc pocházejí obě podmínky z dřívějšího repertoáru Miloše Zemana, kterého v Kremlu mají ještě raději než české komunisty. Prezident by proti vládě ČSSD s KSČM za těchto předpokladů neměl vůbec nic.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Pak bych se musel panu V. M. za svou nepředvídavost veřejně omluvit.

Reklama

Výběr článků

Načítám