Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Operace Sputnik V

Výbor pro léky pro humánní medicínu (CHMP) při evropské lékové agentuře EMA začal posuzovat účinky ruské vakcíny proti koronaviru Gam-COVID-Vac známé jako Sputnik V, kterou vyvinulo ruské Gamalejevovo národní středisko pro epidemiologii a mikrobiologii.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Žádost podala německá pobočka ruské firmy R-Pharm. CHMP, které je tvořeno nezávislými odborníky z členských zemí, pak dává doporučení, zda vakcínu schválit k použití, nebo ne. Rozhoduje se na základě účinnosti a podle toho, zda přínos převyšuje rizika. Schvaluje ji sama EMA. Pokud ji schválí, znamená to, že splňuje standardy EU ohledně efektivity, bezpečnosti a kvality.

To je skvělá zpráva pro ty, kteří chtějí mít Sputnik V v Česku. A také pro Kreml, který učinil tuto vakcínu momentálně nejlepší zbraní své hybridní války proti svobodným zemím včetně České republiky. Případné schválení EMA by znamenalo, že operaci Sputnik V nebude stát nic v cestě.

Souvisí s tím čerstvá zpráva. TASS byl zplnomocněn prohlásit, že bývalá rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová se na návrh ruské vlády stane členkou rady ředitelů ropného koncernu Rosněfť. Kromě ní kabinet navrhl bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera, který vrcholné funkce v ruské energetice zastává od roku 2005. S Kneisslovou tančil na její svatbě Vladimir Putin, se Schröderem nikoli, správně by měla mít Kneisslová lepší postavení než Schröder. Ale není všem dnům konec.

To je jeden z tradičních způsobů Kremlu: uplatit. A jelikož dnes vedou Rusko bývalí důstojníci KGB, nesmí se zapomínat ani na další metodu této organizace: vyhrožovat a vydírat. Proto bych osobně bral případné schválení Sputniku V agenturou EMA s velikou rezervou. Ale to je pouze můj soukromý postoj.

Na okraj, protože ti dva si větší zmínku nezaslouží: Miloš Zeman a Andrej Babiš se pečlivě postarali o své zdraví vakcinací osvědčeným americkým prostředkem, a ostatním začali cpát neschválené lektvary. Nejen ruský, ale nově také čínský. Minulý týden se oba ve zprávě nejvyšších ústavních činitelů vyjádřili, že Česko smí dostat pouze schválené vakcíny. Pokrytci, co k tomu říct. Ale koho to může překvapit?

Uznání patří lidem Vladimira Putina. Na rozdíl od hlupáků, snílků, diletantů nebo vlivových agentů Kremlu v evropské politice jsou opravdu profesionálové. Slovenská část Operace Sputnik V jim vyšla bezvadně. Vláda SR je rozklížená kvůli Sputniku, který nakonec nebude. Bravo!

V Česku se zatím pracuje na ještě větším rozpadnutí společnosti a přechodu studené občanské války mezi jejími polovinami do intenzivnější fáze. Stačí se podívat na čerstvé výsledky průzkumu volebních preferencí. To, že nejvíce k tomu přispívá český prezident a premiér, je prostě kremelský majstrštyk.

Reklama

Výběr článků

Načítám