Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Na rohu ulice

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby člověk byl opět rodič, který teprve uvádí své děti do světa, vysvětluje jim, jak to mezi lidmi chodí, a dává povzbuzující i odpuzující příklady, mohl by v těchto dnech najít pár výborných pomůcek v politické sféře.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Tak například první vicepremiér, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček vznesl obvinění, že zesnulý šéf Senátu Jaroslav Kubera (ODS) nečelil kvůli cestě na Tchaj-wan tlaku Číny a Hradu, ale od samotných senátorů. To podle ministra vnitra „přispělo k tomu, v jakém psychickém stavu byl“.

„Jsem přesvědčen – a nemám pro to žádné důkazy –, že stejně jako Jardovi Kuberovi, tak i panu Vystrčilovi někdo přišel říct: ‚Když na ten Tchaj-wan nepojedeš, my tě odvoláme,‘ “ spekuloval Hamáček v rozhovoru pro Deník N.

Je to ministr vnitra. Politicky odpovídá například za policii. Policisté by mu měli viset na rtech. Posvátné by pro ministra i podřízené měly být důkazy. Když ale může ministr obvinit bez nich… Takhle se, děti, nechovejte, budete za Hamáčka, což není žádné terno.

Máme však ještě premiéra a prezidenta. Mohli by být morálními vzory mládeže. Spěchejme k příkladům jejich chování, ať se šíří kladné vlnění v generaci Z!

Předevčírem bylo 70 let od zavraždění Milady Horákové čs. komunisty na Stalinův příkaz. Na Pražský hrad byl zvolen muž, který se například loni v září osobně zúčastnil připomenutí jiného 70. výročí. Šlo o pražskou akci pořádanou Číňany k 70. výročí navázání diplomatických vztahů s Českem a zároveň založení Čínské lidové republiky. Neposlal tam za sebe žádného mluvčího.

V den výročí vraždy Milady Horákové to ale vypadalo, že Česká republika prezidenta nemá. Odmlčel se. Nevadí. Máme jeho výrok na příbuzné téma:

Takhle se, děti, nechovejte, budete za Zemana, čemuž by se měl člověk se sebeúctou vyhnout.

Zbyl však premiér! Ten se k výročí tragické události vyjádřil:

Vzhledem ke stránkám jeho životopisu spojeným se členstvím v KSČ a přidruženými činnostmi se ale ve veřejném prostoru hromadně vybavila slova Karla Kryla: „Na rohu ulice vrah o morálce káže.“ Ani takhle se, děti, nechovejte, budete za Babiše, což je průšvih.

Úplně se nám původní záměr použít vrcholné politické představitele Česka jako vzor hroutí. Naštěstí lze věnovat vzpomínku Miladě Horákové a vysvětlit, oč tehdy šlo a oč může jít každému – byť za méně tragických okolností.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Rodič ale má být důsledný a výchovnou činnost systematizovat. Proto by měl dodat, že Hamáček, Zeman a Babiš jsou průvodními jevy současné anokracie.

Reklama

Výběr článků

Načítám