Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Na koaliční frontě pohyb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je lidské očekávat, že když máme pár týdnů novou vládu sestavenou pětikoalicí, pak se musí dostavit nějaké změny. Navíc když před nástupem do úřadu politici současné vlády změnu slibovali.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ale na druhou stranu je trochu dětinské předpokládat, že se za pár týdnů něco změní opravdu zásadně. Ergo kladívko, na vládní koalici se hledí se zvýšenou pozorností a zaznamenává se každý pohyb.

A pohybu je tam dost. Oběma směry. Nehodlám rozepisovat, který směr je dobrý a který špatný, protože záleží na úhlu pohledu hodnotitele. Existují ale i objektivní měřítka, která lze použít. Pro mě je to tak nudná věc jako soulad slov a činů.

Oznámení Jana Farského ze STAN, že na půl roku odjíždí do USA, ale ponechá si poslanecký mandát (nikoli plat), se setkalo s různorodými reakcemi. Základ je ovšem prostý.

Otevíráme Koaliční smlouvu mezi Piráty a STAN pro volby do Poslanecké sněmovny konané v roce 2021. Nacházíme Přílohu č. 2, bod 5.2.5. a čteme o jedné z povinností kandidáta za PirSTAN: „Bude brát práci poslance, případně člena vlády jako prioritu, a zařídí si své ostatní aktivity (práce v samosprávě, studium, podnikání, výuka atd.) tak, aby výkonu funkce mohl věnovat dostatek času.“

Lze debatovat dál, pro mě však diskuse skončila. Kdo neumí dodržet literu dokumentu vlastní koalice, může se vymlouvat na cokoliv, ale prostě to neumí a tak se k němu budu stavět, i kdyby to byl největší sympaťák.

V koalici máme i pohyby jiným směrem. Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová upřímně napsala, co si myslí o Viktoru Orbánovi a nutnosti jeho zmizení z čela maďarské vlády.

Obořil se na ni jeden emerit, kterého s Orbánem spojuje příchylnost k Vladimiru Putinovi, takže to nepřekvapilo. Ale jasný postoj Pekarové Adamové je vzácný jev. Je načase, aby česká vláda přehodnotila spojenectví se zemí, kterou vede otevřený zastánce diktátorů.

Ve stejné rovině leží další vyjádření z vládní koalice. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) odsoudil jednání kazašského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva, který prohlásil, že jeho represivní složky smějí střílet do lidí bez varování. Orbán Tokajeva naopak podpořil.

Lipavský i Pekarová Adamová dodržují literu vládního programového prohlášení, protože naplňují následující bod:

„Česká republika musí být aktivním členem Evropské unie a NATO hájícím zájmy svých občanů. Zahraniční politika bude mít nezpochybnitelnou euroatlantickou orientaci, důraz na stabilní partnerství s demokratickými zeměmi po celém světě a na ochranu lidských práv a demokracie.“

U mě kladné.

Reklama

Výběr článků

Načítám