Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Manželství homosexuálů: naši poslanci a jiní sekáči

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ostře stranicky se pozice poslanců při včerejší sněmovní debatě o případném zavedení manželství homosexuálů nevyhranily zde. Některé kluby se rozdělily a jejich členové byli v obou skupinách. Jak v té, která navrhuje zrovnoprávnit homosexuální spoluobčany i v této oblasti, tak v té, která se bije za výhradně mužsko-ženskou podobu tohoto svazku.

Předem se omlouvám za odbočku, kterou teď udělám. Ráno 6. května roku 99 se v rekreační osadě Malá Peša objevili prapodivní tvorové, kteří k smrti vyděsili snídající obyvatele, protože lezli z křoví a zdáli se obyvatelům tak hnusní, že z toho utrpěli šok. Když se na místo později vypravil vyšetřovatel, potkal tam asi dvanáctiletého chlapce, který u tohoto zjevení také byl. Chlapec to ale líčil úplně jinak: tvorové byli milí, zábavní, krásně voněli po lesních jahodách a chtěl by si s nimi hrát.

Neobvyklý letopočet rok 99 naznačuje, že jde o epizodu ze sociální sci-fi Vlny ztišují vítr (1985) bratří Strugackých. Je o evoluci lidstva, které se nezvratně dělí na dvě nekompatibilní větve, z nichž jedna směřuje do budoucna a druhá stagnuje. Schopnost nezavrhovat neznámé a na první pohled divné je také kritérium, podle kterého se rýsuje dělicí čára.

Zpět k našim poslancům. Sněmovní kluby se mohly v přístupu k možnému manželství homosexuálů rozdělit proto, že nejde primárně o politickou, ale o lidskou vlastnost, která se může lišit i u členů stejné strany. Aniž by šlo o cokoli hodného kritiky, faktem je, že v jedněch lidech je strach a odpor vůči čemukoli neznámému zakódován nesmazatelně a v mnoha případech je zesílen příslušnou výchovou v konzervativním prostředí. Zatímco jiní dostali do vínku otevřenější vztah ke světu včetně jevů, jejichž sami nejsou součástí, ale dokážou je uznat jako další dílek z nekonečné pestrosti forem života.

Jde o věčný spor uvnitř lidské povahy. Lze udržet stabilitu života tak, že budu za každou cenu konzervovat společenské jevy, které platily za našich otců a dědů, ale dnes jsou jen jednou z mnoha, byť většinovou ukázkou? Anebo je nutné uznat, že se i společnost vyvíjí a že tento vývoj vyžaduje větší rozvolnění nejen hranic a druhů komunikace, ale také způsobů společného soužití? zde.

Zatímco naši poslanci stále debatují, jinde a jiní ukazují, že nezrovnoprávnění homosexuálů je součástí snahy zarazit vývoj. Kaczyńského PiS nově udělala z LGBT komunity terč před parlamentními volbami. A v Číně rovnou vystřihli z filmu Bohemian Rhapsody homosexuální scény. To jsou jiní sekáči, ti se nezakecají.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám