Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Lidské dobro proti tupému zlu. Nositele známe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tupá síla živlů udeřila na lidi a napáchala obrovské škody. Ale jiní lidé, tisíce, desítky tisíc lidí se okamžitě spojili a začali pomáhat – každý tak, jak dovede. Lidské dobro proti tupému zlu, to byl a je obrázek, který po tornádu na Moravě vidíme v celé zemi. To jsou okamžiky, kdy se hrůza z nelidskosti zla mísí s hrdostí na lidi, ve kterých žije dobro.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

V jiné části společného prostoru a jinak, ale také velmi silně zarezonovalo nedělní vítězství fotbalového národního týmu nad favorizovaným Nizozemskem a postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy. To je také důkaz síly spojování, které dokáže překonávat i zdánlivě příliš těžké překážky.

Lidskost spojuje. Tupé zlo rozděluje. A rozděluje rádo, orgasticky, protože v tom tkví jeho podstata. Protože je malicherné, neschopné přidat se k jiným, k těm, kteří se spojí a dosáhnou na první pohled neuvěřitelných výsledků. Závistivému zlu pak nezbývá než plivat jed, který má místo slin.

V této roli, nikoli poprvé, ale vzhledem k okolnostem obzvlášť odpudivě, vystoupil včera dobrovolně Miloš Zeman. Jiným důvodem než nutností pěstovat vůči někomu nenávist stěží lze vysvětlit jeho slova: „Víte, koho vůbec nechápu? To jsou ti transgender, protože jestliže si necháte přeoperovat pohlaví, tak se dopouštíte trestného činu sebepoškozování. Každý operační zákrok je rizikem. No a tyhlety transgender, tak ty jsou mně opravdu bytostně odporní.“

Transgender lidé jsou mi bytostně odporní, řekl Zeman

Domácí

V zaplivané hospodě člověk uslyší různá slova. Ale štamgasti nepřísahali, že budou prezidenty a budou respektovat všechny občany. Zeman není prezident. Tedy formálně jím samozřejmě je. Ve skutečnosti je to však jen kápo tupého zla, které existuje, žije v mnoha lidech a on je v Česku jeho vrchním nositelem.

Trestní zákoník nezná trestný čin sebepoškozování. Zato zná toto: „§ 356 Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod

(1) Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Stejně bude potrestán, kdo se spolčí nebo srotí k spáchání činu uvedeného v odstavci 1.

(3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem…“

Včera bylo výročí státní vraždy Milady Horákové. Zabilo ji tupé zlo, které využilo nenávist žijící v mnoha lidech. Po 71 letech jen ukázalo svou jinou tvář.

Reklama

Výběr článků

Načítám