Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Lidé lháře už nechtějí. Ne všichni, zato nekompromisně

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Zcela souhlasím s Vašimi slovy o starostovi Prahy 6. Dodnes si pamatuji slavné májové dny 1945, kdy nás osvobodila Rudá armáda, i když jsem tehdy byla malé dítě… Již několik let se u nás čas od času objevují pokusy o falzifikaci dějin, běží mohutná protiruská propaganda v TV, rozhlase, na hodinách dějepisu ve školách. Prosím Vás, neomlouvejte se za svá slova. Autorita ministra zahraničí ČR je mezi obyčejnými lidmi tak malá, že za Vaši reakci jeho výzva nestojí.“

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

To cituji v překladu z ruštiny. Ale měla to napsat Češka. Je ve zdroji uvedená jako Dana Hladíková z Prahy. Má to být jeden z mnoha dopisů, které obyvatelé České republiky údajně zasílají ruskému ministrovi kultury Vladimiru Medinskému, v nichž vyjadřují podporu jeho označení starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře za nacistu a připojují se k Putinovu ministrovi v ponižování českých volených zástupců. Víc dopisů ovšem ruský zdroj necituje a kdo má zájem a umí řeč, se to dočte zde.

Vůbec není překvapivá tahle aktivita Dany Hladíkové. Má vzor v prezidentovi země. Proč by nemohla jako loajální občanka následovat postoje hlavy státu, která je jistě taky loajální. V tomto ohledu jí prezident určitě nevzkáže, že má pět let držet ústa.

Zatímco tato část obyvatelstva si procítěně brouká Sojuz něrušimyj a ruská strana vypichuje Danu Hladíkovou jako symbol jinak neznámých hrdinů tohoto odboje, máme zároveň možnost přesvědčit se o reálné existenci členů české společnosti, kteří si myslí pravý opak a rádi svůj názor veřejně vyjádří zde.

Kdyby to někdo přeložil ministru Medinskému, třeba by označil přes dva tisíce Čechů za nacisty. Putinovské páté koloně to překládat netřeba. Osobně mě potěšilo odhodlání autorů komentářů k podpisům pod peticí nekompromisně označit lháře za lháře a řiťolezce za řiťolezce, nehledě na výši funkce v politickém systému. Je to důkaz, že v zemi nežijí jen Dany Hladíkové a jejich patroni, ale dost občanů, kteří mají plné zuby lží, hulvátství a ponižování, jimiž je zahrnují zástupci zdaleka nejen ruského, ale i českého vládnoucího milieu.

Dalším důkazem, že je pryč všeobecná letargie či možná šok z prvotního zjištění, kdo že to nám vládne a koho že ve světě podporuje, se stal případ Jany Filipové, které se má Andrej Babiš omluvit za lež, že demonstranti na protestních shromážděních byli zaplaceni zde.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Dobrých zpráv není nikdy dost. A toto je dobrá zpráva o občanech České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám