Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Komunisté nic nezapomněli a ničemu se nenaučili

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda České republiky vedená Bohuslavem Sobotkou spáchala zločin. Takové oznámení se objevilo ve veřejném prostoru.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Nevyslovil ho Franta z hospody, ale místopředseda Sněmovny a předseda Komunistické strany Čech a Moravy.

Jen na okraj je třeba zmínit pikantní detail. O vládním zločinu mluví šéf strany navazující na jinou stranu, kvůli které byl přijat zákon ze dne 9. července 1993 o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu.

Začíná takto: „Vědom si povinnosti svobodně zvoleného parlamentu vyrovnat se s komunistickým režimem, Parlament konstatuje, že Komunistická strana Československa, její vedení i členové jsou odpovědni za způsob vlády v naší zemi v letech 1948–1989, a to zejména za programové ničení tradičních hodnot evropské civilizace, za vědomé porušování lidských práv a svobod, za morální a hospodářský úpadek provázený justičními zločiny a terorem proti nositelům odlišných názorů, nahrazením fungujícího tržního hospodářství direktivním řízením, destrukcí tradičních principů vlastnického práva, zneužíváním výchovy, vzdělávání, vědy a kultury k politickým a ideologickým účelům, bezohledným ničením přírody, a prohlašuje, že ve své další činnosti bude vycházet z tohoto zákona.“

Ale to je poznámka na okraj. Kdyby dotyčný měl pravdu, bylo by jedno, z jaké partaje pochází. Proti jeho revolučnímu tvrzení ale mluví fakta.

Pak je tady možnost, že někdo věcí málo znalý neuvěří, že pohrdavý postoj k Romům jako menšině, která byla v Letech likvidována, natož nepřímá bagatelizace tohoto nacistického zločinu může pocházet z dílny komunistů. Vždyť hlásali, že jsou internacionalisté, a proti nacistům dokonce bojovali.

„Internacionalisté“ ale ve své kolébce, SSSR, nejen rusifikovali jiné národy a další národy ničili nebo násilně vystěhovávali, ale koncem 40. až začátkem 50. let rozpoutali v zemi na Stalinův pokyn takovou antisemitskou kampaň, že Hitler musel uznale pokyvovat z pekla. Totéž na příkaz z Moskvy udělali v téže době jejich českoslovenští podřízení, kteří popravovali své vysoce postavené soudruhy židovského původu.

Co se týče boje proti nacistům, je pravda, že to komunisté za druhé světové války udělali. Ale až poté, co se s nacisty sovětští bolševici pár let bratříčkovali. Pro osvěžení paměti: vojenská přehlídka sovětských a hitlerovských vojsk v Brestu po společném zničení Polska je zachycena zde.

Když pak šel jeden dravec po krku druhému, musel se ten druhý bránit.

O komunistech se proto dá říct, že nic nezapomněli a ničemu se nenaučili. Platí to i pro dnes ideologicky nevysvětlitelné služebníčkování vůči Rusku, kde nevládnou bolševici, nýbrž bohatí autoritáři.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám