Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kdo místo odkvétajícího blínu

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Začněme životními jistotami. Zemanův mluvčí, tlampač jeho názorů, oznámil, že nebude útočit na pánovy protikandidáty. Jistota je v tom, že vše bylo jinak. ZDE.

Není jasné, proč by někdo chtěl místo prezidenta fíkus, jak tvrdí Zemanova ústa. Ale i kdyby se tam ten záhadný fíkus ocitl, nebyl by tak jedovatý jako blín, který zrovna na pražském kopci odkvétá.

Poslední zvěsti jsou divné. Dětská pornografie v prezidentově počítači by neměla nechat nikoho lhostejným. Jednoduše proto, že jde o člověka s přístupem k vysoce důvěrným státním informacím. A se zcela nechráněným počítačem. Pokud ovšem nepřijmeme za své vysvětlení, které okamžitě přinesla ruská státní média – že to byl hackerský útok Američanů. Scházela už jen zpráva, že mu tam šoupli taky mandelinku bramborovou.

Teď je ve vzduchu velmi neobvyklé aranžmá návštěvy, kterou Zeman slavnostně anoncoval jako své velké vítězství, a sice přijetí u údajného přítele Donalda Trumpa v Bílém domě. Zatím to vypadá všelijak. ZDE. Ale hradní kancléř předpokládá, že se do Bílého domu dostanou. Tak hodně štěstí.

Zeman zaživa postupně přechází do bájné říše, v níž je soběstačný. To se lidem stává. Že přitom chce ještě pět let sedět na Hradě, je jeho právo – a právo občanů je ho tam zvolit. Jen to začíná vypadat, že k němu pociťují i mnozí z těch, kteří ho dříve podporovali, spíše lítost než vášeň. A pomalu se rozhlížejí, kdo by mohl veterána vystřídat.

Jsou tu už dva aspiranti. K Michalu Horáčkovi nově oficiálně přibyl Jiří Drahoš. Srovnávání těchto dvou pánů bude v nejbližších měsících tolik, že to možná bude i únavné. Horáček je přítomen nejen na mediální scéně, ale také v obcích a městech po celé zemi už pár měsíců právě jako prezidentský kandidát. Drahoš teprve začíná, nikde nebyl.

Když si vezmeme webové stránky obou uchazečů jako zdroj informací o kandidátovi a jeho názorech, zjistíme, že Drahošova je strohá a Horáčkova rozvětvená. Ale profesor skutečně zrovna začíná. Navíc, jak oba přiznávají, musí získat právě ty voliče, kteří již v duchu vyprovázejí bývalého favorita Zemana na zasloužený odpočinek.

Co tito lidé nemají rádi, je jakákoli povýšenost. Drahoš sice zdůrazňuje, jak to umí s vidlemi, ale zároveň reaguje na novinářský dotaz, zda dosáhla Akademie věd pod jeho vedením viditelných úspěchů, slovy: „Záleží na tom, kdo se o to zajímá a zda je onu viditelnost schopen docenit.“ ZDE. Horáček se doposud utrhl pouze na Karla Schwarzenberga. To ale Zemanovým exvoličům určitě vadit nebude.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám